Tuesday, 17 February 2015

Tengah bulan.

Hari ini telah masuk bahagian kedua bulan Februari 2015. Terlalu cepat masa berlalu, sedangkan amal semakin mendesak dan harapan semakin sulit rasanya. Apapun inilah yang kita ada dan telah menjadi sebahagian takdir Allah Rabbul Jalil. Kita perlu belajar untuk menerima seadanya dan berusaha untuk mencorak kehidupan masa mendatang di dalam kerangka keimanan kita kepada qada dan qadar Allah SWT. Inilah sifat hamba yang At-Tafaul atau optimis terhadap hidup dan kehidupan. Sentiasa merasa syukur dengan apa yang dianugerahkan dan bersangka-baik di dalam apa jua kurniaNYA kepada kita. Terkadang ada amal buruk yang dilakukan dengan penuh sedar yang ditegur dengan ditimpa musibah atau kesulitan yang tidak kita minta. Tarbiah langsung melalui pengalaman hidup. 

Deria yang dianugerah Allah SWT wajarnya merasa dan peka dengan pesanan dan usikan2 alam serta suasana yang begitu dinamik di keliling-kelalang. Objek2 statik apabila kita bergerak juga memberi tanda ingat bahawa kita bertukar-tukar peranan di dalam hidup. Saling kesan dan mengesani. Semuanya juga adalah saksi-saksi Tuhan yang akan menjadi syuhada' kepada gerak laku kita di muka pengadilan nanti. Gerak dan lintasan hati yang tidak lagi tersembunyi. Ditampil dan dinilai olehNYA. Terasa rencam pasti lagi penuh gundah dengan apa yang akan dilalui. Apakah yang mampu menjadi penyelamat kita? Ya, itulah amal abdi dan ketundukan yang tulus ikhlas kepada Allah SWT.

Masa-masa di dalam kehidupan ini adalah potensi berharga yang perlu dijarah dengan bijak dan hikmah. Apa yang ada itulah modal yang akan membawa bencana atau yang akan menyelamatkan kita. Ya, kitalah nakhoda yang akan membelah lautan kehidupan. Nafas ini datang dan pergi. Kita juga pernah datang, dan kelak akan pergi!


No comments:

Post a Comment