Sunday, 29 January 2012

Golongan Istimewa??

Manusia diberi Allah SWT begitu banyak peringatan tentang hakikat kehidupan. Di dalam Al-Quran terdapat begitu banyak ayat-ayat berkaitan alam dan kejadiannya. Kitar hidup alam baik di alam tumbuhan dan haiwan, mempamerkan betapa hebat dan agung kuasa Rabbul Jalil. Makhluk yang dicipta bersifat statik juga dinamik. Kitar hidup yang terus berubah dan saling berkait dengan alam di sekitarnya menjadi pedoman untuk melayari kehidupannya sendiri. Manusia juga adalah sebahagian daripada kitaran alam ini. Jangan dilupa bahawa alam ini merangkumi jauh di dalam bumi sehinggalah nun jauh di langit yang terluas. Namun manusia ini istimewa dan mulia. Di dalam penciptaannya dan amanah yang telah mahu dipikulnya.

Di dalam ratusan juta manusia di muka bumi ini, tetap ada golongan yang terpilih yang menjadi bukti kemurahanNYA. Ditakdirkan manusia golongan istimewa ini memikul amanah untuk menegakkan kebenaran hakiki dan menyahkan mungkar. Golongan inilah warisan para nabi. Mereka mulia bukan kerana untung diri, tetapi berbakti untuk untung manusiawi. Ya, diperjuangkan manfaat dan kebaikan untuk umat manusia semuanya, bukan untuk golongan kecil yang bertuhankan nafsu. Inilah golongan yang dinyatakan di dalam Surah Ali-Imran, ayat 104 dan ayat 110. Ayat-ayat suci yang menjadi ciri-ciri golongan istimewa. Ya, inilah golongan yang akan didoakan oleh makhluk-makhluk di langit dan didoakan oleh ikan-ikan di laut. Adakah kita tergolong di dalam golongan yang dimaksudkan ini? Periksalah diri masing-masing.

Golongan istimewa ini bersifat antaranya seorang alim (kuasai ilmu pengetahuan), seorang abid (bersungguh di dalam ibadah) dan juga seorang amil (yang beramal). Pada kehidupan hariannya sering dipenuhi dengan rasa muraqabah (Allah SWT dekat dengannya), mujahadah (sentiasa bersungguh di dalam ketaatan), muhasabah (sering menghisab amal diri) dan muaqabah (menghukum diri apabila melakukan pelanggaran kepada perintah Allah SWT). Ya, hidupnya sentiasa berorbit kepada usaha untuk mencari redho dan rahmat Allah SWT. Di atas kesedaran bahawa mustahil kehidupan ini berlangsung tanpaNYa, maka hidup mestilah sentiasa ditujukan kepadaNYA. Golongan terawal tidak pernah lupa bahwa hidup ini datang daripada Allah SWT, hidup ini kerana Allah SWT dan kelak kita akan kembali kepada Allah SWT. Apakah kita ada pilihan lain? Sudah tentu tidak, dan kalau pun ada tidaklah kita mahu memilih selain memuji, tunduk dan menjadi hambaNYA.

Layakkah kita mahu menjadi sebahagian golongan istimewa ini? Atau lebih penting lagi mahukah kita menjadi golongan istimewa ini? Apa-apapun mestilah bermula dengan wujudnya niat dan kemahuan, barulah akan terjelma ia di dalam kehidupan. Jika kita berkehendak dan tulus ikhlas dalam tasdiqnya, maka akan terbuka jalan kepadaNYA, insyALlah. Golongan istimewa ini menjanjikan kebahagiaan dan kemanisan di akhirat. Di bumi mereka akan bekerja dan terus bekerja untuk hidup yang panjang nanti. Terkadang diberi juga manis dunia dan bahagia rasa, tapi didakap dengan keinsafan dan ketundukan. Semuanya dikembalikan kepadaNYA. Ya, golongan istimewa ini benar-benar manusia terpilih. Marilah kita menepati ciri-ciri golongan yang dinyatakan ini, moga-moga rahmat dan kasih Allah SWT menaungi dan merahmati kita sentiasa. Amin.

1st for 2012..insyAllah

No comments:

Post a Comment