Wednesday, 14 September 2011

Bulan penuh...

Semalam bulan penuh - menandakan telah berlalu hampir separuh bulan Syawal yang mulia ini. Latihan ibadah semasa Ramadan yang lepas terasa lama berlalu - sedangkan baru beberapa minggu sahaja. Latihan intensif di sekolah Ramadan pun semakin berkurang. Inilah fitrah manusiawi. Selagi sesuatu perkara belum mendarah daging, maka ia sekadar tempelan luar yang akan terhakis sedikit demi sedikit. Satu masa nanti habis lah lapisan luar tadi - mempamerkan seribu satu kelemahan dan kelelahan. Jika dibiarkan memang Ramadan hanya akan tinggal kenangan manis belaka.

Solat malam kita bagaimana sekarang ini? Dahulu semasa Ramadan, sekurang-kurangnya kita dapat solat sunat, selepas isya', dalam 8 rakaat, dan ditutup dengan witir. Kini, masihkah kita istiqamah di atas amal ini? Bacaan dan tadabbur Quran kita bagaimana pula? Dulu, hampir bermuka-muka kita baca dan renungkan. Kini, ada kita baca satu mukasurat sehari? Ada tadabbur - fahamkan maknanya? Akhlak kita bagaimana pula? Dulu, semasa Ramadan, kita jaga lidah, mata, hati dan gerak laku kita - takut pahala puasa berkurang. Kini, zina mata masih kita lakukan ke? Umpatan dan kata dusta/nista masih kah terlontar daripada mulut kita? Ya, renung-renungkanlah betapa Ramadan memaksa kita berubah. Syawal pula menyaksikan perubahan tersebut semakin luntur. Malangnya kita.

Dunia kini semakin berkecamuk. Yang haq/benar dan yang palsu/batil bercampur-aduk. Semakin kita fikirkan semakin keliru dan kacau kita dibuatnya. Jika bukanlah kerana perisai ilmu yang sedikit yang ada pada kita, pasti kita menjadi orang yang benar-benar keliru dan sesat. Kita menjadi tidak keruan antara mana yang benar dan mana yang palsu. Ilmulah pencerah jerebu yang mencengkam ini. Dengan ilmu dan bersahabat bersama ahli ilmu yang jujur dan benar, maka semua jerebu kekeliruan ini akan sirna, akan hilang. Jangan kecewa dan putus ada di dalam mencari ilmu yang sahih lagi baik. Dengan pelita ilmu, kita tidak akan mudah ditipu serta disesatkan oleh syaitan manusia dan jin.

Hari ini, sempena kita di dalam Syawal, marilah kita berusaha untuk terus istiqamah di atas penghambaan dan ketundukan kepada Rabbul Jalil - Allah SWT. Jangan dibiarkan perut yang kenyang dan fikiran yang lapang melalaikan kita. Lihatlah kepada ukuran dan kesihatan hati kita. Hati menjadi pengukur hubungan kita dengan Allah SWT. Hati yang sejahtera adalah anugerah terbesar Allah SWT kepada para hambaNYA.

Teruskan berusaha dalam meningkatkan ibadah..

Wassalam10.32 am - Rabu

No comments:

Post a Comment