Monday, 5 September 2011

Carilah peluang!


Kesempatan untuk beramal adalah perkara yang tidak boleh dipersiakan. Peluang akan datang dan pergi jika kita tidak memanfaatkannya. Peluang adalah merupakan anugerah Allah SWT. Ia kita boleh gambarkan seperti hadiah atau pemberian daripadaNYA. Cuma, terkadang kita terlepas dan ia berlalu begitu sahaja. Amal yang kita lakukan adalah 'hadiah' kita kepada Allah SWT, manakala, peluang dan hidayah adalah 'hadiah' daripada Allah SWT untuk kita.

Pada hakikatnya kita cuma mampu untuk beramal atas anugerah Allah SWT. Setiap kali kita melafazkan ayat "Iyya ka na'budu wa Iyya ka nasta'in" di dalam surah Al-Fatihah, itulah bukti kebergantungan kita kepada Allah SWT di dalam beramal. Hanya kepada Allah kita tujukan semua bentuk ibadah. Keikhlasan di dalam amal. Dan hanya kepada Allah kita harapkan pertolongan dan bantuan. Mohon ditolong agar dipermudahkan untuk beramal. Diringankan badan, dan dikuatkan azam. Kita bermohon agar kita dipilihnya untuk beramal. Tiada ada apa2 pada seorang manusia melainkan semuanya anugerah daripada Allah SWT.

Di antara hadiah kita dan hadiah Allah SWT, pastinya hadiah Allah SWT lebih berharga. Sewajarnya kita tidak memandang lekeh atau ringan terhadap manfaat hadiah ini. Jika kita tidak berkehendak kepada hadiah ini, ramai lagi yang mendambakannya. Kalaulah diberi hadiah oleh manusia pun akan membahagiakan kita, apatah lagi hadiah daripada Sang Pencipta. Terlebihlah bahagianya kita. Itu sepatutnya. Tapi bak kata pepatah, tanpa ilmu dan pengetahuan, yang berharga hilang nilainya.

Kita semua mengharapkan kemuliaan di dalam kehidupan. Kemuliaan ini sumbernya daripada Allah SWT. ALlah muliakan siapa yang dikehendakiNya. Begitu juga sebaliknya. Di dalam kitab Al-Hikam ada dinyatakan;
"Sekiranya berkehendakkan kemuliaan yang tidak rosak, maka janganlah merasa bangga dengan kemuliaan yang rosak". Maksudnya, kemuliaan duniawi adalah bersifat sementara dan tidak kekal. Ia akan hilang dengan begitu mudah. Janganlah kita mudah berbangga dengan dimuliakan di dunia. Kita kejarlah kemuliaan yang tidak rosak, iaitu kemuliaan di sisi Allah SWT, di akhirat kelak. Kemuliaan hakiki ini tidak akan rosak dan ia kekal selama-lamanya. Allah SWT menganugerahkannya kepada hamba-hambaNya yang terpilih. Apakah kita akan terpilih untuk diberi anugerah ini? Sama-samalah kita berdoa.


Peluang untuk beramal adalah tanda Allah SWT ingin memuliakan hambaNya. Daripada amal yang kecil-kecil sehinggalah kepada amal jihad yang besar nilainya. Semuanya adalah peluang untuk kemuliaan. Tetapi manusia ini apabila telah tenggelam di dalam kejahilan, mata hatinya telah buta. Yang diukur semuanya perkara zahir. Yang teramat besar mudaratnya adalah apabila hati buta. Tidak dikenal peluang amal atau ruang keampunan. Semuanya diukur dengan timbangan shahwat dan nafsu. Apabila ini berlaku, hidayah yang jatuh menimpa tidak lagi membasah jiwanya. Ia akan terus berlalu dan manusia itu pun akan terus tenggelam jauh daripada rahmatNYA. NauzubiLlah.

Carilah kesempatan dan peluang untuk beramal. Buat mengumpul bekal di sana nanti. Sesungguhnya sebaik-baik bekal adalah bekalan taqwa. Dan bekalan inilah yang sukar dicari, dan besar pula cabarannya.

Siapa kata nak ke syurga mudah-mudah sahaja?

Rebutlah semua peluang yang ada.

Allahua'lam

p/s: Telah kusempurnakan membaca buku "Travelog Dakwah" - bacalah kerana pesanannya amat baik lagi mengesani. Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment