Monday, 12 September 2011

Jangan lambat!

Di dalam kitab Al-Hikam ada dinyatakan bahawa "Janganlah kamu bertanya tentang lambatlah kurnia daripada Allah sekiranya kamu lambat di dalam ibadah kepadaNYa". Penyataan ini tampak ringkas tetapi isinya amat dalam.

Memang sering kali manusia rasa sedikit kecewa atas lambatnya anugerah kepadanya. Walaupun setiap detik ia dilimpahkan dengan pelbagai rahmat, masih ia menanti-nanti bilakah rahmat atau anugerah yang diminta akan dimakbulkan. Manusia memang begini sifatnya. Ia merasa hubungan antara hamba dengan pencipta seperti pekerja yang sedang menanti ganjarannya. Ia terlupa dan terlepas kepada limpahan ganjaran yang sedang ia nikmati. Yang diberi Allah SWT itu baik untuknya, sedang yang diminta tidak pasti lagi.

Apabila meminta, kita mahu jawapan yang segera. Di dalam meminta kita berlebih-lebih, dan tidak sabar pula di dalam jawapanNYA. Sedangkan di dalam ibadah atau amal ketaatan kepadaNYA, kita berlambat-lambat dan terkadang sering sambil lewa. Sekadar melaksana tanpa rasa sungguh dan tekad. Jangan tidak dilaksana. Bab ini memang sering kita tidak bersegera. Bagaimana mungkin Allah SWT memakbulkan permintaan kita dengan segera di saat kita sering berlambat-lambat dalam ketaatan kepadaNYA.

Apapun inilah resam dan adat hidup di dunia. Yang meminta merasa ia layak mendapat apa yang diminta. Di waktu yang sama, ia lupa kepada "bayaran" yang perlu dilunaskannya. Hendakkan anugerah, tetapi bab ibadah dan taat teramat payah. Payah membawa rebah. Rebah membawa resah yang tak sudah.

Jadi sesama lah kita saling beringat. Jika hendakkan ganjaran cepat, ibadah jangan dilambat-lambat.

Allahua'lam

Wassalam.


No comments:

Post a Comment