Sunday, 31 March 2013

Kendalikan perubahan itu!

Kehidupan ini menuntut kita untuk membuat perubahan demi perubahan. Sifat kehidupan itu sendiri tidak memungkinkan kita untuk terus tetap dan enggan berubah. Kehidupan seiring dengan pergerakan. Dan pergerakan merupakan intipati kepada proses perubahan. Ya, selagi kita hidup, kita mesti redho dan menerima hakikat ini. Persoalan yang lebih kritikal adalah bagaimana kita hendak menangani perubahan. Apakah kemahiran dan persediaan kita untuk menerima dan mengendali perubahan yang pasti hadir? Inilah yang sewajarnya kita fikirkan dan usahakan - bagaimana menguruskan perubahan yang silih ganti hadir itu. Bagaimana pula untuk kita manfaatkan perubahan samada yang dirancang atau yang mendatang? Kita mesti selalu bersedia.

Berbicara berkenaan persediaan, tentunya di dalam fitrah dan sunnah kehidupan, banyak perkara dan faktor yang berada di luar kawalan kita. Apa yang kita sangka di dalam kawalan kita itu pun terkadang hanya sangkaan yang tidak berpijak di bumi nyata. Takdir Ilahi adalah kata pemutus yang kita akan terima dengan hati, perasaan dan jiwa yang terbuka. Namun dek kerana takdir yang tersembunyi inilah, kita berusaha sebaik dan semampunya untuk menyediakan sebab-sebab kejayaan dapat dizahirkan. Ya, sunnah alam menyatakan bahawa apabila telah sempurna sebabnya, maka natijah pun akan menzahirkan diri. Kita mampu belajar daripada kesilapan diri sendiri dan terlebih baik daripada kesilapan orang lain. Malah, rentetan khilaf dan alpa manusia sebelum kita inilah yang menatijahkan nasib yang kita lalui pada hari ini. Oh, terikat dan terkait sebenarnya makhluk semuanya. Inilah hakikat yang pasti akan kita terpaksa akur suatu hari nanti.

Perubahan yang mendesak lambat laut akan menghanyutkan kita semua. Kecualilah jika kita berpaut pada pohon aqidah serta risalah Rabbani. Inilah kunci keselamatan kita semua di dalam ribut fithnah dan mehnah yang menggoncang si alim dan wara', serta menggoda si pendokong-pendokong hawa nafsu serta jalan kefasadan. Pohon aqidah ini tidak pernah berubah, walau dihentam sosok ganas penentang Ilahi. Ya, inilah jalan keselamatan. Jalan yang diulit oleh kepayahan dan kejerihan. Berlawanan pula dengan jalan kefasadan, yang diliputi oleh unsur-unsur yang disukai oleh nafsu dan shahwat. Pertarungan yang abadi ini hanya akan selesai dengan tibanya saat kiamat yang akan menampilkan hasil dan natijah semua usaha. Yang baik diperlihatkan syurga. Ya derhaka, akan menyaksikan neraka yang panas bernyala. Inilah laluan hidup makhluk semua.

Perubahan akan kita kendali dengan iman dan taqwa kepada yang Esa. Inilah sumber kekuatan yang tidak ada tolok bandingnya. Kekuatan yang sumbernya bukan rahsia. Kekuatan yang telah terlalu kerap dibuktikan oleh sejarah dan tabiat jatuh bangun tamadun manusia. Marilah kita kembali ke sumber kekuatan ini. Semoga kita semua akan selamat sejahtera hendaknya.

Ahad - 31 Mac 2013

No comments:

Post a Comment