Monday, 1 April 2013

Malu yang menghidupkan!

Manusia secara umumnya akan merasa malu jika ia sedang dan telah berbuat maksiat. Malu teramat jika perbuatannya itu diketahui manusia. Apalagi dirakam dan diulang papar untuk menjadi bahan gurauan serta jenaka. Terasa tebalnya muka dengan peristiwa itu, walaupun terkadang maksiat atau perbuatan songsang yang dilaksana adalah sipi-sipi ukuran dosanya. Malu kerana amalan itu dicela disisi manusia, walau mungkin tidak ada apa-apa pemberatnya di sisi Pencipta. Ya, manusia merasa malu itu terkadang melangkaui malu kepada Sang Pencipta. Musibah apa gerangannya ini? Malu itu baik. Tetapi, malu tidak bertempat itu sia-sia pastinya.

Pandangan Ilahi tidak pernah terhijab. Malu teramat patut hadir apabila dosa sudah menjadi santapan harian dan tidak lagi menggugah perasaan. Malu kepada manusia sewajarnya tidak menjadi kerisauan. Sebaliknya menjadi pendorong untuk lebih taat dan lebih malu kepada Pencipta kita. Ya, bukankah telah sampai ketika dan waktunya untuk kita insafi hakikat ini? Bahawa malu yang sebenar adalah pada Ilahi dan Rabb yang tidak pernah alpa pada semua tingkah laku dan amal gerak kita. Ya, malulah kita padaNYA. Malu yang membawa dan menggerak amal. Malu yang melahirkan keikhlasan dan jujurnya seorang manusia. Walau ketika itu perasaaan dan nafsu menyeru sebaliknya.

Malu kerana takut2 aib kita diulang-tayang dan disaksikan oleh semua manusia dan makhluk ciptaanNYA kelak. Malu yang menggerak amal. Malu yang menghidupkan. Malu yang bermakna. 

Apabila kita malu kepada manusia, pastinya malu kepada manusia akan hadir pastinya. Ya, marilah kita malu kepadaNYA. Ya Rabb - ampunkan aku....


Seri Ampangan
5.37pm Isnin

No comments:

Post a Comment