Saturday, 13 April 2013

Pegangan agama akan menguruskannya!

Kehidupan seharian kita dipenuhi dengan pelbagai urusan. Ada yang bersfat peribadi dan tidak kurang pula yang melibatkan orang lain. Terkadang ia mesti dan perlu dilakukan kerana ia kewajipan dan amanah yang perlu pelunasan. Pengabaian akan mengundang pelbagai masalah dan suasana yang tidak diingini. Ya, kita keluar daripada satu urusan dan akan masuk pula satu urusan dan perihal lain. Inilah hakikat kehidupan, penuh dengan gerak laku menyempurnakan tanggungjawab. Ia kitaran amal yang berterusan sehinggalah ajal menjemput kita. Ya, ajal akan menjadi pemutus semua perkara, baik yang lazat, termasuk juga yang tidak menyenangkan. Apabila tiba masa itu, urusan yang lebih besar dan hebat menanti kita semua. Urusan yang tidak lagi di dalam genggaman tangan kita. Urusan yang dilaksanakan oleh pembawa dan pemikul amanah yang jujur lagi setia. 

Sekiranya kita disibukkan dengan urusan akhirat, dan penyempurnaannya, maka beruntunglah kita. Ya, urusan akhirat ini pertanggungjawabannya amat berat jika terabai. Penyesalan yang abadi menanti kita. Sekiranya kita disibukkan oleh urusan dunia, yang terputus langsung dengan matlamat akhirat, maka teramat rugi lagi kita semua. Pada hakikatnya semua urusan yang dilakukan oleh manusia adalah sisi akhirat dan penilaian yang abadi. Tiada yang terlepas daripada dua pencatat yang amat setia. Apalagi tiada yang terlepas daripada pandanganNYA yang menembus semua perkara. Atas sebab ini niat di awal gerak laku kita amat penting. Niat akan menentukan hala tuju dan hasil akhir yang kita dambakan. Kita mahukan yang terbaik untuk akhirat, nescaya yang Maha Esa akan memberikan yang terbaik juga untuk dunia kita. Terbaik diukur daripada sudut pandangan akhirat dan bukannya perkiraan materi semata. Semua urusan adalah urusan akhirat, samada kita iktiraf atau tidak. Semuanya akan menyumbang kepada neraca timbang kita kelak.

Apabila urusan yang diamanah bersangkut dengan hak orang lain, maka terlebih berat lagi gesaan untuk kita tidak mensia-siakannya. Kita mungkin selesai bab urusan fardhi, tetapi tersangkut pula pada tanggungjawab kepada orang lain. Ya, jangan sesekali kita memandang kecil amanah yang diletakkan di atas pundak kita. Apatah lagi apabila amanah kita terhasil atas kehendak dan permintaan kita jua. Amanah yang dipersia juga tanda kurangnya iman seseorang, dan jika tidak kena gaya boleh menjadi hujah untuk kita dihumban ke dalam An-Nar. Berhati-hatilah kita apabila diberi amanah, laksanakan. Apabila berjanji, tunaikan. Apabila berkata, sentiasa benar. Dan, apabila berbalah, tidak melampaui batas. Kita bukan munafiq. Kita manusia punya iman dan taqwa. Dan, semua kita lakukan keranaNYA.

Apa kesimpulan perbincangan ini? Jalan keluar kepada semua urusan kita di dunia ini adalah pegangan kepada agama. Apabila kita berpegang kepada agama, maka semua urusan akan diuruskannya!

5.47pm
Taman Bukit Panchor

No comments:

Post a Comment