Saturday, 6 April 2013

Halangan Shahwat dan Shubuhat...

Di antara perkara yang menghalang kita untuk mengenal Allah SWT adalah sifat suka dan cenderung kepada kehendak shahwat dan perkara shubhat atau yang tidak pasti hukumnya. Dua penyakit ini memang telah ada benihnya di dalam diri setiap manusia, cuma ada yang benih-benihnya telah berkembang biak dan menguasai jiwanya, manakala ada yang benih-benih tumbuh terkawal dan sentiasa di bawah pemerhatian iman dan taqwa. Shahwat perlu ada untuk kelansungan kehidupan tetapi hanya sekadarnya. Perkara samar-samar pula adalah realiti kehidupan yang mesti kita tadbir dengan keyakinan, hujah dan panduan syara'. 

Apabila sesorang itu dipimpin oleh hawa nafsu shahwat nya, maka pasti akan lahir banyak sifat-sifat yang buruk lagi aib. Seseorang akan cenderung kepada membawa dan melakukan kerosakan di muka bumi. Ia merasa amat mudah untuk melanggar perintah dan batas yang ditetapkan Allah SWT. Kebiasaannya ia juga amat mudah berlaku zalim terhadap orang lain. Ia merasa tiada halangan untuk mengambil hak dan kepunyaan orang lain. Berdusta pula menjadi santapan harian dan mainan baginya. Ia tidak merasa bersalah apabila melakukan pendustaan. Pastinya jalan kehidupannnya akan dihiasi dengan kesombongan kepada kehendak Allah SWT. Dan apabila dihitung-hitung amalnya, akan dilihat banyak sungguh amal maksiat yang dilakukannya. Malang sungguh manusia begini. Ini semua natijah langsung daripada mengikut kehendak dan runtunan shahwat. Semoga Allah SWT melindungi kita semua daripada sifat ini. 

Apabila hidup kita ini terlalu kerap bergelumang dengan perkara shubuhat pula, maka pengakhiranya juga tidak baik. Atas sebab kejahilan seseorang amat mudah terjatuh ke dalam perkara shubuhat. Ia mengambil ringan bab hukum, sedangkan sewajarnya ia lebih tegas dan kuat di dalam memastikan hukum sesuatu perkara. Lagi pula, jika tiada keperluan mendesak, elok sangat perkara dan amal yang shubuhat kita tinggalkan. Apabila kita selalu terjebak dengan amal sejenis ini, ia akan langsung menanamkan sikap ragu-ragu di dalam bab hukum. Akibat terlalu biasa mengambil ringan, jiwanya akan mudah terdedah dengan sikap ragu-ragu dan ketidakpastian. Sikap ini bakal membawa dia ke jalan penyimpangan dan kelalaian. Hamba yang wara' adalah mereka yang tidak terlibat dengan perkara yang shubuhat. Mereka memilih untuk tidak terlibat dengannya. Inilah jalan yang terbaik.

Natijah daripada mengikuti Shahwat adalah kemurkaan yang nyata daripada Allah SWT. Apabila Allah SWT murka, maka ke mana lagi yang mahu kita tujui? Malang sungguh nasib. Jalan keluar daripada pengaruh shahwat ini adalah mujahadah dan bersungguh untuk mentaati Allah SWT. Tiada jalan lain selain jalan mujahadah. Buat mereka yang dihinggap penyakit Shubuhat pula yang akhirnya membawa kepada kesesatan, jalan untuk mengubatinya adalah dengan jalan ilmu - iaitu mencari, memahami dan mengamalkan apa yang diperoleh melalui jalan belajar, jalan ilmu dan pengetahuan. Ini lah ubat daripada penyakit jahil, ragu-ragu, penyimpangan dan kelalaian tadi.

Ya. Semoga Allah SWT memudahkan kita untuk mengatasi halangan-halangan ini. Ya Rabb, bantulah kami.

9.35am TBP
Nibong Tebal

No comments:

Post a Comment