Wednesday, 3 April 2013

Kita berperaturan!

Kita semua tertakluk di dalam peraturan dan susuan yang ditetapkan oleh Allah SWT. Alam yang hebat dan besar ini pun terikat dengan ketentuanNYA dan tiada hak atau kemampuan berbuat sesuatu yang lain daripada yang ditetapkanNYA. Kita semua terikat dengan kudrat dan iradat Allah SWT. Ini hakikat hidup yang kita semua maklumi, cuma terkadang kita tidak beri perhatian sewajarnya. Adalah menjadi tanggungjawab kita semua untuk sentiasa menyuburkan perasaan taqarub kepada Allah SWT ini. Apabila seorang hamba itu berusaha mendekatkan diri dengan penciptanya, dan tidak jemu dalam mengejar keredhoanNYA, maka hamba itu akan pasti selamat di dunia, dan terlebih lagi di akhirat nanti.

Sebagai hamba yang diberi pilihan untuk taat atau engkar kepada Allah SWT, hendaklah kita insaf dengan kedudukan dan nilai diri kita. Manusia menjadi mulia dengan ukuran taat dan dekat dengan penciptanya. Semakin tunduk dan patuh kepada risalah yang disampaikan melalui jalan para Rasul, terutama Nabi Muhammad SAW, maka semakin dekat lah seorang manusia kepada fitrah kejadiannya. Fitrah yang bersih dan amat mengiktiraf kekuasaan dan kebesaran Allah SWT. Musibah akan hadir apabila kita lari dan jauh daripada landasan fitrah manusiawi dan hamba Allah SWT. Kita tidak ada pilihan selain taat dan sabar, agar kita selamat di dunia dan terlebih selamat di akhirat nanti. Ya, inilah hakikat kehidupan kita semua.

Di dalam kehidupan bermasyarakat, mesti wujud di sana, undang-undang dan peraturan. Ia sistem susun tadbir masyarakat yang wajib ada untuk memastikan masyarakat dapat bermasyarakat di dalam keadaan aman dan sejahtera. Kemudian ada pula unsur pelaksana undang-undang atau kerajaan. Pelaksana undang-undang juga memikul tanggungjawab yang berat di dalam memastikan peraturan hidup bermasyarakat terjaga dan terkawal. Kedua-dua elemen ini mesti wujud, dan mesti hadir di atas semangat keadilan yang sebenar. Bermaksud keadilan itu mestilah suatu keadaan apabila keputusan yang diberikan tidak mencabar hukum-hukum yang ditetapkan oleh Allah SWT ditambah dengan penghukum yang adil. Keadaan yang sukar dan tidak sepatutnya berlaku adalah apabila sudahlah hukumnya tidak adil, si pelaku juga berat sebelah. Malang sungguh mereka yang sedang berhadapan penghukuman semacam ini. 

Marilah bertaqarub kepadaNYA dan hiduplah di dalam ringkup lingkup peraturan dan undang-undang.

Allahua'lam
Seri Ampangan
3 April 2013

No comments:

Post a Comment