Sunday, 14 April 2013

Tidak sia-sia...

Kita semua mempunyai keupayaan yang tersendiri. Potensi yang terpendam ini jika dimanfaatkan sesuai dengan suasana, akan menghasilkan natijah yang terbaik. Potensi yang dimaksudkan ini adalah bakat atau keupayaan yang wujud secara semulajadi dan yang terbentuk melalui pengalaman kita di dalam kehidupan. Semua masukan pengalaman ini menjadi asas untuk pembinaan kekuatan dan jatidiri. Tidak Allah SWT jadikan atau berikan pengalaman, samada manis atau pahit, melainkan supaya ada manfaatnya kepada kita, dan kehidupan kita seterusnya. Kita perlu sedar dan akur akan kemampuan serta bakat yang Allah SWT anugerahkan. Semua kita boleh memberi manfaat dan semua kita juga boleh memilih untuk tidak membawa mudarat. Apa yang berlaku atas perkara di luar kawalan, adalah ketentuan Ilahi yang perlu kita jadikan iktibar. Ya, memang kita terlalu kerdil untuk mengawal segalanya, apalagi menentukan hasilan amal yang kita lakukan. Kita mampu tanamkan niat dan tumpahkan usaha, dan terus berdoa agar kejayaan akan menjelma.

Setiap daratan, bukit, gunung, lembah, dan muara mempunyai potensi masing-masing di dalam sistem alam yang luas dan indah ini. Di dalam sistem ekologi yang stabil dan lengkap, setiap perkara atau unsur perlu melaksanakan tugas dan skop peranan masing-masing. Ada ketika kita akan menerima masukan daripada sumber-sumber yang lain, dan pada ketika lain, hasilan kita akan menjadi makanan bagi sistem atau unsur yang lain pula. Tindakan dan natijah amal semua sisi akan mengesani antara satu sama lain. Yang utama adalah kesedaran dan keinsafan bahawa gerak laku dan amal kita boleh memberi impak dan mempunyai erti kepada sistem alam yang luas ini. Di dalam sistem ekologi kitar makanan di lautan, ikan paus yang besar itu akan pupus sekiranya udang kril yang dalam begitu kecil itu tidak wujud di dalam kuantiti yang besar. Rantai makanan di dalam laut apabila terkesan, kelak akan mengesani pula rantai makanan di darat. Semuanya saling berkait. Semuanya memainkan peranan yang telah ditetapkan Tuhan agar kesejahteraan bersama akan wujud. Kita semua saling memerlukan.

Di dalam kita asyik untuk bekerja mengubah dan membina masyarakat, semua pihak ada peranan yang mesti dimainkan. Jika ada pengabaian, maka akan wujud cacat cela kepada proses perubahan yang diidamkan. Kita mesti akur bahawa setiap orang boleh menyumbang dan ada tempatnya di dalam proses pengislahan umat. Mungkin tampak kecil, tapi mereka tetap boleh menyumbang. Terkadang kita dapati urusan-urusan besar telah selesai, tetapi yang merencatkan pencapaian sasaran besar adalah masalah-masalah kecil yand tidak diselesaikan dengan segera dan tuntas. Kita perlu hargai peranan dan sumbangan semua. Tiada yang sia-sia. Dan, semuanya punyai makna.

11.36am TBPNo comments:

Post a Comment