Sunday, 7 April 2013

Senarai semakan kehidupan!

Rutin harian adalah perkara yang amat penting untuk kita punyai dan hargai. Rutin yang ditetapkan ini samada untuk urusan ibadah kepada Rabb, urusan keluarga, urusan kerja atau urusan sesama manusia lain akan memudahkan banyak kerja seharian kita. Ia menjadi satu kemudahan juga untuk proses pengukuran dan penilaian masa sehari semalam yang diperuntukkan oleh ALlah SWT. Rutin ini diterjemah ke dalam sebuah senarai semak atau check-list yang bermula seawal pagi dan berakhir di penghujung malam. Sifat manusia apabila ada panduan dan senarai semakan amal, adalah lebih mudah untuk ia terlaksana. Mungkin tidak sempurna semuanya, tetapi insyALlah ia lebih banyak dan baik daripada tiada apa-apa.

Senarai semak ibadah akan memberi semacam galakan atau dorongan untuk kita beramal, untuk memenuhi setiap unsur semak kerja. Kelak, kita juga boleh menghasilkan analisa amal harian, mingguan dan bulanan. Mudahlah kita meyakinkan diri sendiri bahawa banyak lagi yang perlu kita usahakan. Perlu lebih mujahadah dan perancangan untuk beramal. Hakikatnya, untuk urusan yang fardhu serta sunat, telah ada yang mencatatnya. Tidak pernah jemu, baik malam atau siang - dua malaikat di kiri dan kanan kita akan terus mencatat, samada kecil apalagi amal-amal yang besar. ALlah  SWT pula kita imani tidak pernah lekang atau lalai daripada setiap gerak laku dan kerja-buat kita. Tidak ada tempat bersembunyi. Kita harap dengan senarai semakan, berupa yang zahir atau maya, dapat menjadi batu pendorong kita untuk menjadi hambaNYA yang soleh lagi musleh.

Senarai semak keluarga juga penting di dalam memastikan keharmonian keluarga terjamin. Rasa bahagia di dalam keluarga juga dapat dipupuk dan dibelai. Tidak akan berlaku pengabaian terhadap tangggungjawab masing-masing kerana semuanya telah tercatat. Dicatat bukan oleh orang lain, tetapi oleh diri sendiri. Kita pasti ingat tujuan dan alasan sesuatu sasaran diletakkan. Kita yakin ia yang baik dan boleh jadi terbaik untuk kehidupan kita di dunia dan akhirat kelak.

Ya, senarai semakan bukan satu perkara mainan. Ia boleh menyumbang untuk pembangunan diri dan keluarga serta yang lainnya. Kita semak dengan bersungguh. Kita amal dengan sepenuh kudrat. InsyAllah di dunia dan akhirat, kita selamat.

Ya, semak jangan tak semak..


12.24 Noon, USM Seri Ampangan.

No comments:

Post a Comment