Monday, 15 April 2013

Jemputlah rezeki daripadaNYA!

Semalam ku membaca satu penulisan berkenaan rezeki. Sebuah penulisan yang baik. Di dalam bab rezeki ini, kita sepatutnya menjemput rezeki dan bukan mencari rezeki. Cara kita melihat apa yang dikatakan rezeki itu sepatutnya lebih luas dan jauh, bukan sekadar pada tertumpuknya harta di tangan kita. Ya, rezeki ini semua yang dianugerah, yang memudah, dan membawa kesejahteraan kepada hidup kita. Nilai rezeki menjadi relatif kepada keadaan seseorang. Malah apa sahaja bentuk perolehan materi atau bukan materi, yang membawa kebaikan kepada kehidupan duniawi dan ukhrawi, adalah bentuk-bentuk rezeki yang tidak dapat dinilai. Memang benarlah firman Allah SWT bahawa jika kita hendak menghitung anugerah Allah SWT, tidak akan mampu kita hitung. Apalagi jika kita berfikir-fikir untuk membalasnya, tidak akan mampu terbalas di dalam hayat kita ini. Malah, jika dianugerahkan umur yang amat panjang pun, tidak akan terimbang besarnya nikmat Tuhan. 

Kita menjemput rezeki kerana sumber rezeki itu hakikatnya daripada ALlah SWT. IA yang mencipta kehidupan, dan IA juga yang menebarkan rezeki kepada makhlukNYA. Jika kita mencari dan lupa kepadaNYA, nescaya kita akan kelelahan dan putus asa. Mendapatkan rezeki mestilah kembali kepadaNYA. Perlu mengikut SunnatuLlah, dan mengharap QudratuLlah akan mendahului usaha kita. Usaha yang terkadang tidak berbaloi dengan ganjaran yang dimohon. Meminta syurga di dunia dan akhirat, sedang amalnya sendiri hanya seadanya. Menjemput rezeki mestilah didahului dengan ketundukan kepada Allah SWT. InsyALlah, inilah jalan yang ditempuh oleh generasi awal, dan inilah resepi yang akan menjanjikan ganjaran baik. Baik dan berkat. Berkat kerana ia membawa keselamatan kepada kita di akhirat kelak. Kehidupan yang abadi. Berkat pun perlu yang abadi.

Menjemput rezeki mesti melalui jalan taat dan menepati SunnahtuLlah. Tiada jalan lain. Apapun mesti kita mulai azam dengan niat yang betul. Rupanya niat yang betul dan tepat, akan menentukan hasilan yang kita bakal perolehi. Kita dapat apa yang kita niatkan. Jadi berhati-hati dan luruskan niat kita apabila menjemput rezeki. Kaya harta apabila didahului dengan kaya iman dan taqwa, akan membawa keamanan dan kesejahteraan. Ini yang pasti. Ini yang haq.

Menjemput rezeki ini mesti kita usahakan dan kita giatkan dengan Doa, Ikhtiar, Usaha dan Tawakal @ DUIT...ini yang ku dengar semalam di Televisi. Melalui jalan D.U.I.T ini insyAllah kita akan mendapat duit dan lain-lain yang kita idamkan. Yang penting semua rezeki yang hadir singgah di dalam kehidupan kita mesti dimanfaat untuk pelaburan akhirat. Ada yang mengatakan yang sebenarnya milik kita adalah makanan yang telah kita makan, pakaian lusuh yang telah kita pakai dan harta yang telah kita sedekahkan. Yang lain, belum tentu dah sah milik kita. Ya. Inilah langkah-langkah kita untuk menjemput rezeki daripadaNYA. Kita hanya makhluk yang lemah dan tidak berdaya, melainkan hanya ada apa-apa yang diberikanNYA.

Jemputlah rezeki daripadaNYA!


10.56 USM N.Tebal

No comments:

Post a Comment