Thursday, 11 April 2013

Rebutlah peluang!

Kehidupan inilah peluang bagi kita. Apabila kita melihat peluang, maka akan ada akhirnya orang yang untung dan ada pula orang yang rugi. Ada orang yang tidak pernah wujud di dalam dirinya keperluan untuk mencari peluang. Samada peluang untuk beribadah, menambah rezeki  atau punca pendapatan, menambah ilmu atau sebarang keberuntungan lain. Hidupnya hanya menerima datang dan perginya hari. Ia hidup seadanya, tiada usaha dan tekad untuk berubah ke arah lebih baik. Ia pasrah. Jahil dan menyesatkan adalah kata-kata yang sesuai untuk pilihan hidup seumpama ini.

Ada orang memang telah ada tekad untuk berubah dan mendapatkan yang terlebih baik. Ia sudah kenal dan tahu apa yang ia perlukan. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang dan kesempatan untuk perubahan. Ia sentiasa mendoakan suasana akan menjadi lebih beruntung baginya. Ia menanti dan terus menanti dengan sabar, satu hari nanti peluang itu akan muncul. Sementara itu, kehidupan terus berjalan seperti biasa. Biasa-biasa sahaja, tiada apa yang istimewa. Akhirnya, peluang itu tiba-tiba terbuka, dan si fulan ini pun berusaha untuk memanfaatkannya, namun malang kerana tempoh peluang yang singkat dan ketidak-upaya diri merebut peluang, menjadikan hasilnya hampa dan jauh daripada apa yang dicita-cita. Ya, apa yang kurang? Yang kurang adalah persediaan untuk merebut peluang. Tidak bersedia, walaupun kehendak sudah lama membuku di dada.

Maknanya peluang ini mesti dimanfaatkan dengan persediaan yang secukupnya. Apabila tingkap peluang terbuka, kita sudah bersedia untuk memanfaatkannya. Tiada lagi ragu-ragu dan ketidakpastian. Kita telah bersedia. Tindakan sahaja tidak mencukupi, jika tidak dengan hikmah dan bijaksana. Tindakan kita yang tepat dan berkadaran dengan skala peluang yang ada akan menjamin hasil yang maksima. Inilah yang sewajarnya, walau di dalam keadaan apapun kita sekarang ini, kita sedar akan hadirnya pelbagai peluang di masa hadapan. Kita sedang mempersiapkan diri, dan apabila masanya kita, insyAllah, kita telah bersedia untuk berjuang sebaiknya.

Peluang akan sentiasa hadir. Ini sunnah alam yang diciptaNYA. Cuma, susuk peluang ini pelbagai bentuk dan rupa. Yang utama, kita tidak mensia-siakan apa jua anugerah yang hadir. Kita rebut dan kita manfaatkan kerana kita penuh sedar bahawa umur kita semakin singkat dan ajal kita pun sudah mendekat.

Mengambil peluang tidak salah, tapi menjadi orang yang mencuri peluang dengan mengambil hak orang melalui jalan seleweng dan noda, tidak akan selamat pastinya.

Biarlah kita hidup berwawasan, berakhlak dan kendiri. InsyAllah inilah sebaiknya.

Allahua'lam

9.30am
Seri Ampangan.

No comments:

Post a Comment