Thursday, 4 April 2013

4 yang bawa BINASA...

Kita semua mahukan kebaikan, kejayaan, keamanan dan kesejahteraan di dalam kehidupan ini. Atas sebab ini, pelbagai yang kita lakukan dan usahakan dengan kudrat yang telah dan terus Allah SWT anugerahkan. Pada masa yang sama ada ramai lagi manusia yang menjadi saingan kita di dalam menggapai impian dan cita-cita ini. Barang yang direbut tidak sebanyak mana, tapi saingannya begitu sengit. Jika tidak difikirkan perihal akhlak dan adab, maka berlaku banyak pelanggaran adab dan pengambilan hak orang lain di dalam keghairahan kita untuk mengumpul ghanimah dunia itu. Ya, amat sering kita lihat manusia sanggup berbalah, malah berbunuhan jika ia dihalang atau diganggu di dalam kerja buatnya itu. 

Hakikatnya, kehidupan di dunia ini hanyalah sementara dan akan ada hujungnya. Dunia juga adalah kebun akhirat tempat kita bercucuk tanam amal kepadaNYA. Di akhirat kelak adalah musim tuaian dan musim menikmati hasil. Ada orang yang akan merasa hampa kerana semaiannya tidak menjadi, malah membawa bala dan musibah besar pula kepadanya. Ada orang yang bergembira dengan wajah berseri-seri mengutip tuaian dan menikmati lazatnya ganjaran amal di dunia. Kita semua akan jatuh di dalam salah satu daripada kumpulan  ini. Ada kita yang akan menyesal, dan ada kita yang akan tersenyum gembira. Kita pilihlah!

Imam Al-Jauzi menyatakan bahawa ada 4 perkara yang dapat menghancurkan manusia, dan membawa musibah kepadanya samada di dunia, apatah lagi di akhirat sana. 4 perkara itu adalah kekufuran, bid'ah, ghaflah dan hubbu dunya. Kekufuran pula ada 2 jenis, iaitu kufur atas sangkaan dan kufur yang nyata. Ada orang yang kufur kerana ia tidak yakin atau tidak terjumpa lagi bukti kewujudan yang esa. Bukti yang jelas tidak dikenalnya lagi. Nak benar-benar kufur, ia merasakan mungkin ada benarnya kewujudan Tuhan pencipta sekalian alam. Ia menduga-duga semata-mata. Contohnya Firaun, yang menduga-duga berdustanya Nabi Musa AS, namun di kala nyawa di halkum, mengiktiraf benarnya Tuhan Musa AS. Ada pula yang kufur nyata, iaitu setelah ia melihat bukti kebenaran dan beriman kepadanya, namun akhirnya tetap memilih untuk kufur atau engkar. Bukti yang nyata adalah perlakuan Iblis, seperti yang dirakamkan Allah SWT di dalam Surah Al-Hijr.

Perkara kedua ada perlakuan Bid'ah, atau mengada-adakan perkara baru di dalam urusan ibadah kepada Allah SWT. Ia juga terbahagi kepada 2 iaitu yang membawa kepada kekufuran dan yang membawa kepada penyelewengan. Bid'ah yang asalnya mungkin dibuat-buat untuk membuktikan benarnya iman dan taqwa, boleh akhirnya membawa seseoang kepada kekufuran, atau setidaknya membawa kita jauh daripada landasan kebenaran. Jadi marilah kita berhati-hati dengan urusan bid'ah ini. Marilah kita kuatkan azam kita untuk berpegang kepada panduan Al-Quran dan As-Sunnah.

Perkara ketiga adalah sifat Ghaflah atau lalai. Lalai daripada apa? Lalai di dalam DzikruLlah. Alpa di dalam mengingati Allah SWT. Apabila hati kita ini jauh daripada mengingat Allah SWT, maka mudahlah ia untuk dihasut dan dipenuhi dengan unsur-unsur yang jauh daripada redho ALlah SWT. Apabila hati sudah penuh dengan iman, ia tiada ruang untuk unsur mungkar dan kufur. Apabila hati dan minda alpa daripada DzikruLlah, maka ia pasti menjadi hidangan kepada shahwat dan shubahat. Dua jalan yang membuka kepada murka ALlah SWT dan kesesatan yang pekat.

Perkara terakhir yang boleh membinasakan manusia adalah Hubbu Dunya, atau cintakan dunia. Adalah menjadi satu perkara yang tabie iaitu apabila cinta dunia ini menguasai hati, jiwa dan perasaan, seorang manusia itu akan binasa dan jauh daripada rahmat Allah SWT. Ia sibuk dengan benda yang sementara dan akan hancur, sedang ia melalaikan dan alpa tentang urusan penyediaan benda yang kekal, iaitu kehidupan akhirat. Dunia ini memang tampak indah lagi mengasyikkan. Ambillah sekadar perlu untuk hidup, dan manfaatkan ia untuk kesejahteraan nanti di sana. 

4 perkara ini akan terus berlegar di sekitar kita. Selagi kita hidup di muka bumi ini, selagi itulah kemungkinan untuk kita jatuh di dalam salah satu atau mana-mana satu daripada 4 lubang musibah ini boleh berlaku. Berhati-hatilah sahabatku. Mohonlah petunjuk dan pertolongan daripada NYA. Amin Ya Rabb.


9.11am Seri Ampangan.

No comments:

Post a Comment