Monday, 10 March 2014

Apabila musibah menimpa...

Musibah adalah satu fenomena kehidupan yang mesti hadir di dalam hidup sesiapa jua. Persoalannya hanya pada waktu, saat dan sebesar mana skala musibah tersebut. Musibah atau bala bencana yang menimpa adalah perkara yang mematangkan dan mendewasakan jiwa manusia. Melalui musibah itu juga manusia dapat menginsafi bahawa hidup ini punya pencipta, dan hidup ini di luar kawalannya. Musibah juga menjadi satu ingatan bahawa sehebat manapun manusia hari ini, ia tidak akan mampu untuk mengelakkan diri daripada diuji dengan ujian bala dan permasalahan.

Persoalan utama adalah bukan bagaimana kita boleh menghapuskan kemungkinan untuk ditimpa musibah, tetapi bagaimana sikap yang wajar kita tampilkan di saat musibah melanda. Ya, benar, dengan segala apa yang Allah SWT kurnikan kepada kita, akan kita usahakan untuk merancang dan melaksana semua tindakan dengan sebaik serta seselamat mungkin. Ada musibah yang boleh mendatang akibat perbuatan yang nyata. Ini boleh kita ikhtiarkan untuk dielakkan. Ada pula musibah yang hadir dengan tiba-tiba, dan jauh sekali daripada kita mampu untuk mengawalnya. Ya, faktor luaran ini memang di luar jangka. Yang boleh kita persiapkan adalah diri kita sendiri. Bagaimana kita wajar dan sepatutnya menangani musibah dan bala bencana?

Musibah boleh menjadi baja kehidupan kepada masa hadapan yang lebih baik, atau ia juga mampu mengundang musibah yang lain pula. Musibah mengundang musibah! Ini yang ingin kita elakkan. Ia semua bertitik-tolak kepada bagaimana cara kita menangani musibah yang menimpa. Sekiranya apabila musibah hadir, kita dahulukan reaksi kita dengan sabar dan pasrah kepadaNYA, maka insyALlah musibah ini akan membawa pelbagai hikmah dan kebaikan yang di luar jangkaan kita. Apabila musibah kita tangani dengan sumpah seranah, putus-asa, kecewa dan lupa diri, maka musibah ini akan mengundang musibah lain, yang mungkin lebih mudaratnya. Inilah musibah yang mungkin membawa kita ke neraka ALlah SWT. Apabila kita mempersoalkan kasih sayang Allah SWT. Apabila kita menolak takdir dengan rasa marah dan putus asa kepada Tuhan yang Empunya segalanya. Ya, inilah reaksi seperti ini akan mengundang musibah yang berganda lebih besar lagi. Musibah apa? musibah masuk atau dicampak ke dalam neraka Allah SWT. Ya, ini yang menggerunkan kita semua.

Apabila kita menerima musibah dengan rasa redho. Ertinya kita terima ketentuan dan takdir ALlah SWT, maka kehidupan kita di masa hadapan akan semakin baik dan bererti. Hubungan kita dengan ALlah SWT menjadi amat erat. Maka, apabila ALlah SWT sayang akan hambaNYA, maka inilah kemenangan yang besar di atas musibah yang menimpa. 

Musibah biarlah mengundang barakah, dan bukannya menjemput musibah yang memusnah!

Allahua'lam.

No comments:

Post a Comment