Wednesday, 12 March 2014

Kata-kata mesti diperhatikan...

Apabila kita berani berkata sesuatu, ini bererti kita telah berani untuk memikul akibat daripada kata-kata tersebut. Ini adalah natijah yang tidak dapat ditolak. Jika kita tidak mahu memikul amanah ini, maka janganlah berkata-kata perkara yang kita tiada pengetahuan, apa lagi sengaja berkata-kata untuk membawa kerosakan atau kekeliruan. Atas sebab ini, Ar Rasul SAW menyatakan berkatalah yang baik atau diam. Perkataan yang diucapkan boleh membina dan menghancurkan peradaban. Manusia boleh berubah dengan satu perkataan sahaja. Kesannya jangan diambil mudah.

Melalui perkataan yang dilontarkan akan tergambar emosi, makna dan hasrat yang ada di dalam sanubari dan fikiran kita. Kata-kata ini boleh menjadi amat tajam sehingga ia dapat menggerakkan umat untuk mengubah nasib yang menimpa mereka atau ia boleh menjatuhkan semangat dan kesungguhan sehingga manusia boleh redho dalam keadaan yang menghinakan. Kata-kata ini boleh membawa kepada kehidupan, dan ia juga dapat membawa kepada kematian. Kehidupan dan kematian kepada jiwa terutamanya. 

Di dalam surah As-Saff, ayat 2 dan 3, Allah SWT memperingatkan kita tentang amanah atau taklif yang wujud apabila kita berkata-kata. Mestilah kita berkata-kata juga kerana ini kaedah untuk menyampaikan risalah. Bukannya suruh kita membisukan diri. Tetapi berhati-hati. Di dalam ayat 33, surah Fussilat, Allah SWT memuji mereka yang berkata-kata pula. Cumanya kali ini, kata2 itu adalah kata2 yang mengajak dan menyeru manusia kepada Allah SWT. Lantas inilah rupanya ukuran kata2 yang selamat. Ia mesti mengajak manusia kepada Allah SWT.

Allahua'lam.

No comments:

Post a Comment