Tuesday, 7 October 2014

Umur oh umur...

Kehidupan ini adalah anugerah yang sering kita persiakan. Sememangnya kita tidak lagi boleh menyalahkan orang lain kerana mengambil masa dan ruang yang ada pada kita. Ini kerana kebanyakan daripada masa iaitu umur ini berada di dalam pengawalan kita. Ya, pengawalan dan keberhasilan yang terikat dengan keinginan yang lahir di ketika dan saat tersebut. Umur tidak akan pernah bertambah walau sesaat. Ia datang dan berlalu pada ketika yang telah ditentukan. Pada gabungan pelbagai unsur dan keadaan yang ada, kita perlu membuat keputusan samada mahu melakukan amal kebaikan, membiarkan ia kosong tanpa terisi atau memenuhkannya dengan amal yang bertentangan dengan apa yang Tuhan tetapkan serta perintahkan.

Semua tersimpul di tangan kita. Ya, walau masih sebenarnya di dalam apa yang Allah SWT telah bekalkan buat kita semua. Kita ambil keputusan dan kita laksanakan. Kelak, semua keputusan yang membuahkan amal itu akan menentukan nasib kita di akhirat kelak. Ada orang yang hanya melihat hasilan dan kelazatan di dunia tanpa memikirkan apa yang menantinya selepas melalui gerbang kematian. Di alam barzakh, ketika kita menanti saat akhir pun, kita pastikan akan merasa nasib akhir kita kelak. Ketika di dunia akan ditampilkan cerminan nasib di akhirat, apalagi selepas melalui fasa ajal maut. Kita pasti akan menyesali. Tidak banyak pun, pasti akan menyesal sedikit kerana kita telah persiakan peluang yang mendatang.

Apabila kita merenung amal yang kita sangka sebagai kebaikan pun kita akan merasa risau kerana kita telah dapat melihat kelompongan atau kecacatannya begitu melata. Kita merasa amal baik itu tidak sebaik yang dihasratkan. Malah, kita pula mula gerun kerana risaukan amal itu akan menjadi kebalikannya, iaitu amal jahat atau amal maksiat, yang membawa si pelakunya ke neraka Allah SWT. Ya, kita risau pada amal baik. Bagaimana pula dengan amal yang kosong dan masa yang terluang tanpa terisi. Apa pula nilaiannya? Bagaimana pula kita hendak menanggapi amal kerja buat kita yang nyata lagi jelas membawa atau mengundang murka ALlah SWT. Di mana hendak kita dapatkan ubat penawar kepada azab yang bakal menanti? Apa jalan keselamatan yang ada untuk kita lagi? Masa dan umur buat beramal semakin sempit. Anugerah fizikal juga semakin lesu. Jadi, apa agaknya nasib kita di sana? Kepada Allah SWT sahaja kita mampu berserah dan berharap agar kita kini diampunkan. Ya, mengharap ampun sedang kini kita masih berpeluang untuk memanfaat nikmat yang ada. Sebaiknya kita segera insaf dan terus beramal. Hidup ini terlalu singkat untuk kita persiakan.

Ya Allah bantulah kami semua. Kami sedar amal kami terlalu sedikit untuk menimbal-balik dosa2 yang telah kami lakukan. Ya Allah, ampunkanlah kami....

No comments:

Post a Comment