Tuesday, 21 October 2014

Wahai pemuda..belajarlah adab!

Pada hakikatnya kita semua ini terhutang budi kepada generasi awal. Generasi awal yang mendahului kita telah mengorak jejak dan meninggalkan legasi serta khazanah ilmu yang tidak terkira luas dan dalamnya. Ya, menjadi satu kewajipan untuk kita beradab kepada mereka yang telah lama meninggalkan alam yang fana ini. Dan, pastinya untuk kita semua menjadikan mereka teladan di dalam berinteraksi dengan ilmu dan tradisi keilmuan. Ini satu perkara pokok yang tiada sesiapa pun yang masih bernafas pada hari ini wajar nafikan.

Pada masa yang sama lakaran sejarah ini mesti kita tanggapi dengan sikap yang adil. Bukan tujuannya supaya akal kita terbelenggu dan tidak berkembang. Bukan pula untuk kita mengikuti membabi-buta apa yang telah golongan terdahulu tampilkan. Bahkan tujuannya supaya kita menjadikan ilmu dan tradisi ilmu yang telah dibangunkan sebagai batu loncatan untuk meneroka lebih jauh di dalam lautan ilmu. Mustahil untuk kita bermula semula daripada kosong. Khazanah ilmu yang ada patut menguat dan bukan melemah semangat dan keazaman kita semua.

Malangnya hari ini terlalu ramai pemuda yang begitu angkuh dan berani untuk memperlekeh dan memandang kecil tradisi keilmuan yang telah dibina. Keangkuhan ini begitu terasa dengan kata-kata yang sinis dan penolakan yang nyata kepada pandangan dan ijtihad terdahulu. Terkadang kita akan terasa seolahnya ceteknya ilmu barisan ulama terdahulu, terutama apabila membaca ulasan-ulasan 'ilmiah' para pemuda gelojoh dan lupa daratan ini. Bukan salah para pemuda, tetapi salahnya pada pemuka-pemuka yang kononnya pemuka ilmuan dan pemecah kebuntuan ummah. Ya, salahnya pada mereka ini. Ini mungkin kesimpulan yang samar, tetapi siapa lagi nak kita campakkan kesalahan jika bukan kepada mereka ini.

Ilmu ini punya tradisi dan "nyawa"nya sendiri. Ia tidak boleh dipaksa untuk segera besar dan dewasa. Pembinaan ilmu dan ahlinya mesti melalui proses yang sewajarnya. Jika tidak yang lahir adalah para pemuda yang punya rasa mereka orang berilmu sedangkan pada sudut adab mereka telah lama gagal.
Malang sungguh umat ini. Mereka mahu menbina dengan menghancurkan diri mereka sendiri.

Allahu Rabbi.

No comments:

Post a Comment