Wednesday, 27 August 2014

Kisah CINTA!

Sang pencinta akan melakukan apa sahaja untuk yang dicintai. Ini adalah satu hukum alam yang tidak terkekang oleh spesis atau fasa kehidupan. Cinta bisa membutakan manusia kepada hujah dan penjelasan. Cinta jika tidak diperhati, akan menjadi tabir yang tebal yang pasti menghalang selain darinya untuk masuk ke hati dan jiwa manusia. Akal pun mampu tertewas oleh cinta. Ya, cinta itu buta. Namun, ke"buta"an ini adalah unsur utama yang menggerakkan manusia akan terus berjuang di dalam hidup.
Bergantung kepada jenis dan tahap cinta seseorang, ia boleh mengubah orang yang biasa-biasa kepada orang yang luar-biasa. Bukan luar kebiasaaan atau tidak tabie, luar biasa atau hebat kualitinya. Dengan dorongan cinta, manusia sanggup melakukan pengorbanan demi pengorbanan, walau tidak jarang terjadi, pengorbanan sudah yang terhebat, namun nilaian hakikat atau erti perlakuan itu menjadi sifar. Ini gara-gara terburu-buru di dalam bercinta sehingga akal menjadi tidak berguna. Ia "buta" dan di"buta"kan.

Yang pasti cinta kepada yang kekal akan membawa kepada kelangsungan rasa dan natijah cinta selamanya. Cinta kepada yang sementara, akan menatijahkan kematian yang semakin mendekat. Atas dasar ini, semua luahan dan rasa cinta mestilah didahului dengan kecintaan kepada yang Maha Esa, Allahu Rabbul Jalil. Cinta kepadaNYA akan memastikan kelangsungan cinta yang lain. Perintah dan laranganNYA menjadi batu aras yang membataskan tahapan cinta kepada makhluk. Melihat kepada zahir makhluk tetap menampakkan hakikat ketuhanan. Ini semua milik DIA yang Maha Agung dan Maha Hebat.

Cinta, bercinta dan mencintati adalah unsur nafsu dan syahwat. Tetapi ia menjadi suci dengan naungan iman serta taqwa kepada Allah SWT. Dorongan cinta yang sebenar sentiasa membawa empunya diri kepada ketundukan dan ketaatan kepadaNYA. Cinta hakiki adalah perjalanan menempuh jalan yang berliku dan beronar, namun sentiasa bernaung di bawah lembayung rahmat dan ehsannya. Ya, cintalah Allah SWT dan mereka yang dicintai olehNYA.

Ini jalan penuh keselamatan dan penuh dengan maunah daripada NYA.

Wassalam

No comments:

Post a Comment