Tuesday, 26 August 2014

Merdeka! Merdeka!! Merdeka?

Belum rasa merdeka itu bukan satu kepalsuan. Ia satu hakikat perasaan yang diikat kuat dengan kebenaran. Merdeka kita terbatas dengan kelemahan-kelemahan yang melingkungi hidup kita. Pada jasad, minda dan jiwa kita ini punya terlalu banyak kelemahan yang mengikat dan mengekang apa sahaja yang kita benar-benar mahu lakukan. Ya, jika kita mengukur kepada merdeka atau tidaknya seseorang itu dengan pemaknaan yang ringkas dan mudah, kita semua telah merdeka. Namun, berlaku jujur dalam penilaian akan membawa kita kepada satu hakikat bahawa kita ini selamanya hamba dan akan mempunyai Tuan dalam banyak keadaan. 

Sebagai manusia, kita ini pastinya hamba kepada Sang Pencipta - Allah SWT. Tidak akan mampu untuk kita keluar daripada lingkungan ini. Ini kerana kita selamanya berharap kepada ALlah SWT untuk kelangsungan hidup. Di ketika Allah SWT menghentikan rahmat dan nikmat anugerahNYA, maka hayat dan nyawa kita pun akan terhenti langsung. Kita ini terlalu lemah dan tidak berdaya untuk berdiri sendiri dengan sebenar-benarnya. Oleh itu di dalam urusan hubungan hamba dan Tuhan, kita ini memang akan menjadi hamba, samada terpaksa atau rela. Ini semua untuk kebaikan. Malah tidak menjadi hamba membawa kepada kemusnahan yang pasti.

Di dalam hubungan sesama manusia, kita ada ruang dan peluang untuk mengeluarkan diri kita daripada menjadi hamba, iaitu dengan menjadikan hukum Tuhan atau batas-batas ketentuanNYA sebagai penentu sesuatu tindakan. Ini bermakna hukum manusia tidak mengekang kita, hanya hukum Tuhan. Lantas, kita tetap mampu menjadi hamba dan manusia merdeka pada masa yang sama. Ini suatu hakikat yang tidak mustahil dan sewajarnya menjadi sasaran atau target kehidupan. Hamba kepada Tuhan akan menghidupkan. Hamba kepada manusia akan mematikan kemanusiaan. 

Di dalam suasana menyambut merdeka ini, marilah kita benar2 memerdekakan diri dan menuju deras kepada kehambaan hanya untukNYA.

Selamat Hari Merdeka!

No comments:

Post a Comment