Thursday, 28 August 2014

Musim Haji telah tiba lagi...

Musim haji tiba lagi. Sejak semalam telah banyak penerbangan ke tanah suci dilakukan oleh para hujjaj. Pejam celik telah setahun berlalu sejak aku dan isteri menjadi tetamu ALlah SWT di bumi haram. Kenangan selama kurang lebih 50 hari di sana akan terus terpahat di sanubari dan menjadi kenangan selama hidup ini berdenyut. Alhamdulillah berpeluang dan Alhamdulillah juga dipanjangkan usia dan diberi pelbagai nikmat untuk membuktikan segala ikrar dan penyaksian setahun lalu di bumi haramain. Ya, betapa indahnya hidup ini apabila hari-hari yang dilalui disibukkan dengan ibadah dan usaha beribadah kepadaNYA. Hidup yang seolah terpisah dengan realiti seharian yang kini dilalui di tanahair sendiri.

Memang sifat tetamu ini ia diberi keistimewaan untuk dimuliakan oleh yang menjadi penerima tetamu tadi. Dihidangkan dengan pelbagai juadah qalbu yang memberi seribu satu pengertian. Ya, menjadi tetamu ALlah SWT ini amat istimewa perasaannya. Kita berpeluang menapak di bumi gersang dan kontang yang dahulunya adalah saksi kepada perjuangan suci menegakkan yang hak dan meletakkan manusia sebagai manusia, iaitu hamba kepadaNYA. Tetamu yang akan sentiasa merindu jejak dan tapak di subuh hari menyahut seruan sang bilal dan pulangnya beramai-ramai di malam hening yang membahagiakan. Ia rutin harian yang tidak akan dapat dilupakan. Betapa masa berlalu begitu pantas, dan kini aku menjadi saksi pula kepada tetamu-tetamu yang terpilih kali ini.

Satu persoalan besar yang sering bermain di minda adalah adakah Haji ku Haji yang mabrur? Haji yang diterima sepenuhnya dan diganjari dengan keampunan ke atas semua dosa. Jika ya, apakah natijah kepada Haji yang mabrur di dalam kehidupan yang masih berbaki ini? Apakah tanda-tanda haij yang lepas itu adalah benar-benar mabrur @ baik? Allahua'lam. Hanya Allah SWT sahaja Maha Tahu hakikatnya. Yang jelas, ibadah yang baik dan diredhoiNYA pasti akan membawa kebaikan dan manfaat kepada pelakuknya. Seperti solat dan puasa yang kita lakukan, tampak jelas manfaat dan kebaikannya apabila ia dilakukan dengan sewajar dan sebaiknya. Semua perkara akan meninggalkan parut atau kesan. Cuma, baik atau buruk. Itu persoalannya.

Alhamdulillah dan tahniah kepada semua yang terpilih untuk menunaikan haji pada tahun ini. Jika berkesempatan, sampaikanlah salam kami kepada junjungan besar, kekasih Allah SWT, Ar-Rasul - Muhammad SAW. Ketika anda berlalu di tempat baginda berehat di Masjid Nabawi, ingatlah betapa mulia dan hebatnya makhluk yang sedang kamu ziarahi itu. Bukan semua manusia berpeluang untuk bertemu dengan Nabi SAW. Ketika hayatnya dan ketika setelah wafatnya. Berpeluang berziarah ke maqam baginda juga satu kemuliaan kepada kamu. Ya Rasul, kami rindu kepadamu. Moga satu hari nanti, ketika hayat masih ada ini, akan berpeluang aku untuk menziarahimu. Ziarah dengan membawa seribu satu macam penyesalan atas peluang yang dipersia. Menziarahimu dengan dosa-dosa yang berselirat di jiwa. Malunya aku kepada mu, tetapi aku tetap rindu.

Ya Allah, berilah aku peluang lagi...

WassalamNo comments:

Post a Comment