Tuesday, 22 July 2014

Hari 24

Manusia ini dapat melihat dunia melalui dua cara. Pertama dengan mata, dan kedua dengan hati. Kedua2 pancaindera ini memerlukan cahaya untuk boleh melihat. Mata yang sihat dan cantik tidak mampu untuk membolehkan manusia, tanpa adanya cahaya yang menerangi kawasan itu. Jadi, kita dapat melihat kerana ada cahaya di samping punyai mata yang elok dan sihat. Cahaya yang menimpa objek dan dipantulkan semula ke mata kita membolehkan kita dapat menyaksi pemandangan di hadapan kita. Begitu juga dengan hati, ia hanya mampu "melihat" apabila ada cahaya iman dan hidayah daripada Allah SWT. Cahaya iman yang menerangi hatinya dan persekitaran itu akan membolehkan hati seseorang itu celik dan tidak buta. Di dalam banyak keadaan buta hati jauh lebih berbahaya berbanding buta mata yang zahir ini. Antara dapat melihat yang zahir dan melihat secara batin, pastinya penglihatan yang jelas tentang hakikat sebenar dunia akan terserlah. Dunia ini sementara tidak kekal. Dunia juga menjanjikan bahagia, sedang semua kebahagiaan itu sifatnya sementara.

Antara celik mata dan celik hati, pastinya celik hati lebih kritikal. Alangkah baiknya jika kita dapat gabungkan antara celik mata dan celik hati ini. Di bulan Ramadhan ini terbuka peluang yang besar untuk kita mengasah penglihatan hati kita. Dengan zikruLlah, sedekah, solat dan ibadah lain, hati kita dapat mengumpul sinar dan menjadi bersinar. Ia menangkap cahaya, dan ia juga mampu menterjemah cahaya tadi kepada kebaikan dan rahmat kepada makhluk lain. Tanpa cahaya iman dan hidayah daripadaNYA, kita akan tersesat dan tersasar jauh daripada landasan hidup yang hakiki. Semakin jauh tersasar, semakin gelaplah suasana. Dan apabila semakin gelap suasana, mana mungkin hendak diketahui jalan kembali kepadaNYA. Ya, kita ini hanya mampu bergerak ke arah keselamatan dengan cahaya yang menerangi jalan. Tiada manusia yang mampu mengawal cahaya ini, melainkan hanya Allah SWT - Yang Maha Besar dan Yang Maha Menghukum. 

Kita semua mahukan kebahagiaan dan keseronokan hidup di muka bumi ini. Rahsianya atau jawapannya bukan terletak di luar sana, di tangan2 para motivator dan tidak juga pada yang zahir. Jawapannya ada di dalam hati, seketul daging yang bernama Qalbu.

Allahua'lam.

No comments:

Post a Comment