Tuesday, 1 July 2014

Hari 1: Rebutlah Ramadhan ini!

Pada malam 1 ini kami diberi ingat bahawa Ramadhan ini adalah bulan yang istimewa. Di dalamnya kita berpuasa kerana melaksanakan perintah Allah SWT seperti yang difirman olehNYA di dalam ayat 183, Surah Al-Baqarah. Jadinya, puasa ini pun istimewa. Ia perintah langsung daripada Allah SWT dengan janji ganjaran yang amat hebat. Amal ketika Ramadhan pun tidak boleh diganti di bulan lain. Apabila terlepas, maka kita akan rugi selamanya. Memang secara hukumnya, puasa yang tidak terlaksana boleh diganti dengan puasa dan juga fidyah, tetapi daripada sudut fadhilatnya, kita tidak menjumpai ganti yang seumpamanya. Ia kekal tidak sama. Maka, Ramadhan ini mesti direbut di ketika ini, bukan ditangguh ke waktu dan kelapangan yang lain. Ramadhan adalah peluang untuk kembali kepada Allah SWT. 

Hari pertama juga adalah hari untuk menanam niat dan azam. Ramadhan yang bagaimankah kali ini? adakah Ramadhan ini akan berbeza ataukah ia menjadi salah satu peluang dan kesempatan yang tersia? Kitalah yang akan menjadi pemilih kepada penghujung ini. Allah SWT telah memberi izin kepada kita untuk bertemu dengan Ramadhan dan ini adalah satu anugerah yang hebat. Tidak kurang manusia yang ajalnya tiba sebelum masuk Ramadhan. Tinggal beberapa jam lagi sebelum Ramadhan, maka nyawa mereka diambil. Mereka tidak ditakdirkan untuk bertemu Ramadhan. Kita pula bagaimana? Apakah setelah terpilih untuk menjadi tetamu bulan berkah ini akan kita persiakan ia sahaja? Malanglah jika ini yang menjadi sikap kita. Pembuktian sikap adalah dengan penzahiran amal. Zahirkan kesyukuran kita dengan melakukan taat dan patuh kepada apa yang disukaiNYA dan bukan sebaliknya. 

Pada kesempatan ini, waktu pertukaran amal yang memberi kesan serta pengaruh yang tidak sedikit kepada ruh, minda dan jasad, hendaklah kita mempunyai sikap - biar amal itu sedikit, tetapi berterusan. Jangan terlalu ghairah, sehingga membawa lelah. Lelah yang membuat kita rugi dan mezahirkan penyesalan yang tidak akan ada penyudah.

Rebutlah Ramadhan ini!

No comments:

Post a Comment