Thursday, 17 July 2014

Hari 19: Kemanusiaan yang hilang!

Semua yang berlaku di dalam kehidupan adalah merupakan Qada dan Qadar Allah SWT. Tiada sesuatu yang berlaku tanpa kehendak dan keizinanNYA. Sebagai makhluk yang bernama manusia, Allah SWT telah anugerahkan dua taklif atau tanggungjawab kepada kita semua: iaitu menjadi hambaNYA dan menjadi khalifahNYA di muka bumi. Kita diberi juga kudrat dan iradat, walaupun dengan segala keterbatasan, untuk kita mampu membuktikan ketundukan dan mentadbir bumi ini sebagaimana yang dikehendaki olehNYA.

Antara perkara yang mendasar di dalam ajaran Islam adalah penzahiran akhlak yang mulia pada sesama manusia khususnya dan alam ini amnya. Jika muslim berakhlak, ia menjadi agen untuk membuktikan bahawa Islam itu agama indah lagi baik. Islam tidak mengajar umatnya melainkan menjadi yang terbaik. Begitulah sebaliknya, apabila seseorang muslim atau segolongan orang Islam tidak berakhlak, ia secara tidak langsung membawa imej serta konotasi yang buruk terhadap agama. Apakah ini bukan satu kezaliman kepada Islam itu sendiri? Pastinya. Oleh itu setiap kita yang mengaku beriman dengan ALlah dan RasulNYA, hendaklah berusaha mencerminkan kemuliaan dan keindahan akhlak Islam itu sendiri. Ini supaya kita jadi pembantu agama dan bukan peruntuhnya.

Semalam telah tersebar video yang menzahirkan pelampauan adab seorang muslim. Ini dilakukan terhadap seorang warga emas yang tidak beragama Islam. Terasa malu melihat dan mendengar apa yang dibuat serta yang diucap. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya - kata pepatah melayu. Alangkah baiknya jika perkara yang kecil ini dapat diselesaikan secara berakhlak. Tidak susah untuk berlaku baik dan tenang. Yang menggetarkan jiwa adalah usaha untuk menzahirkan kemarahan dan mengucapkan perkataan-perkataan yang kesat lagi mengaibkan. Apapun, yang berlaku telah berlaku. Kita yang menyaksikan insiden itu, melalui pelbagai medium perhubungan hari ini, janganlah cepat menuding jari dan tidak berakhlak pula. Sabarlah dan cuba memahami apa yang berlaku. Dan, jadikan ia pengajaran.

Semalam juga menyaksikan pembantaian rejim haram Israel kepada umat Islam di Gaza. Kini, kanak-kanak pun dibunuh secara sengaja dan penuh sedar. Tidak ada keperluan untuk memberi alasan tidak sengaja atau mereka menjadi mangsa keadaan. Kisah pembunuhan 4 kanak2 di pantai Gaza semalam ada bukti nyata kemanusiaan telah hilang erti dan manusia tidak lagi ada secebis rasa kemanusiaannya, hatta kepada anak2 kecil. Musibah apakah yang menimpa umat manusia akhir zaman ini. Berbunuhan dan tidak merasakan bersalah langsung apabila melakukannya. Manusia telah hilang kemanusiaan. Maka tidak pelik apabila anak2 pun dibunuh. Manusia ini telah berubah menjadi haiwan.

Allah...Allah...Allah...Ya Rabb. Berilah perlindungan kepada anak2 kami Ya Rabb.

No comments:

Post a Comment