Tuesday, 1 July 2014

Hari 2: Salam Ramadhan. Rebutlah peluang!

Pada hari ke-2 Ramadhan, Alhamdulillah dapat bersolat di sebuah masjid di kampung. Suasana berbuka puasa di kampung memang menyeronokan terutama berbuka bersama kaum keluarga yang ramai. Suasana di kampung juga memberi banyak masa terluang untuk membuat pelbagai perkara. Di sebelah paginya aku diamanah untuk menjaga anak2 yang berdua itu. Memang tugas menjaga anak ini tidak semudah yang disangka. Memang Sang Ibu adalah makhluk istimewa yang dijadikan ALlah SWT mampu untuk menguruskan perihal rumahtangga yang melelahkan, terutama apabila melibatkan anak2. Kelelahan yang dilaksanakan dengan kasih sayang dan kerinduan. Tapi sebentar sahaja kerana isteri pun telah selesai dengan urusannya dan kami bersiap untuk pulang ke kampung. Berbuka puasa hari pertama di kampung. 

Aku sedar bahawa setiap orang ada matlamat yang berbeza. Terkadang ia tampak sama, tetapi sebenarnya amat berbeza. Apapun cita-cita dan keinginan kita, hendaklah kita pastikan ia sentiasa berada di dalam batas-batas yang diizinkan oleh ALlah SWT. Kenikmatan sementara janganlah sampai membutakan mata dan hati kita daripada hakikat perintah dan laranganNYA. Semua yang dilarang oleh ALlah SWT itulah yang terbaik buat kita, di dunia dan di akhirat. Ladang dunia ini cuma dapat disemai dan diusahakan sebagaimana yang diperintah Allah SWT. Bulan Ramadhan pun menetapkan kaedah dan wasilah terbaik untuk mendapat hasil yang terbaik. Semua amal ada percontohannya. Kita tidak perlu terlalu kreatif di dalam daerah ini. Malah, tidak sepatutnya kita bersikap kreatif dan inovatif dalam hal berkait ibadah, terutama yang fardhu, termasuk juga yang sunat. Templat atau acuan amal terbaik telah dipertonton dan ditampilkan tanpa sembunyi. Jika kita ingin yang terbaik daripada Ramadhan, tidak ada pilihan lain, melainkan mengambil dan mengulang guna acuan yang sama, sedekat dan setepat mungkin.

Namun pasti, acuan itu pada zahirnya. Pada batin dan penghayatannya, kita perlu usahakan sendiri. Tentang bagaimana untuk melahirkan khusyuk dan menetapkan fokus. Tentang perihal yang ghaib, memang langsung terus di perhati dan dinilai ALlah SWT. Kita ini insan yang dimuliakan apabila kita dipertemu dengan Ramadhan. Apatah lagi, kita akur dan amat sedar akan hinanya dan betapa bergelumangnya kita dengan dosa dan pelanggaran. Yang berdosa masih juga dijemput. Kasihnya Allah SWT kepada kita semua.

Salam Ramadhan. Rebutlah peluang!

No comments:

Post a Comment