Monday, 14 July 2014

Hari 16: Puasa dan Perang

Puasa juga adalah satu bentuk peperangan. Ia peperangan dalaman dan luaran, tetapi hanya berorbit sekitar diri kita sendiri. Secara dalaman, kita berperang dengan nafsu yang telah terbiasa dengan perbuatan-perbuatan yang dimurkai Allah SWT. Jika tidak pun, nafsu telah dibiasakan dengan perbuatan sia-sia yang boleh menghumban kita ke jurang neraka ALlah SWT. Ini peperangan dalaman yang tidak pernah berhenti sejak kita mengenal perkara baik dan tidak baik. Kita berperang dengan kehendak nafsu yang mahukan yang selesa dan lazat, walaupun hal selesa dan lazat ini membawa kita keluar daripada batas ketaatan dan ketundukan seorang hamba Allah SWT. Ya, dengan berpuasa, kita menutup kunci utama masuknya sumber kekuatan nafsu, iaitu melalui makanan yang masuk melalui mulut dan tembolok kita. Puasa adalah sinonim dengan peperangan dalaman. Setahun sekali, kita ambil diperintah untuk lakukan peperangan ini selama sebulan. Dilakukan ia dengan menuruti peraturan dan ketetapan yang ditunjukkan oleh Rasul SAW.

Puasa juga menuntut kita untuk berperang secara luaran. Bukan untuk mengangkat senjata, tetapi untuk berlatih dan bertahan di dalam melontarkan buah-buah peluru lisan dan gerakan anggota fizikal yang boleh membawa kecederaan  serta kesakitan kepada orang lain. Ya. Ini juga satu bentuk peperangan. Ia menuntut kepada kesabaran dan tetap di dalam kesabaran. Mereka yang berjaya menahan daripada membalas, walaupun mampu dan berupaya, adalah jenis manusia yang berjaya di dalam peperangan ini. Kebiasaannya peperangan menuntut kita menggunakan anggota fizikal. Kali ini, peperangan di dalam bulan puasa, dalam konteks individu, adalah kekuatan kita untuk TIDAK menggunakan pancaindera untuk mendatang kemudaratan kepada orang lain. Ini suatu tugas yang bukan mudah dan sering hamba Allah SWT gagal untuk berkekalan di atasnya. Puasa ini jelas-jelas satu peperangan yang berterusan dan kita harap dapat memperkuatkan kita untuk 11 bulan yang mendatang. Kita mesti berlatih menjadi pejuang yang cekal dan sentiasa ingat kepada pelajaran ketika menang dan tewas di bulan Ramadhan. Kita jangan mengulang silap yang sama. Nafsu yang berjaya dikawal selama kurang lebih sebulan berpuasa ini, mesti terus dikendali dengan iman dan batasan wahyu Allah SWT. Kita boleh melakukannya.

Ya, di ketika ini saudara-saudari kita di Palestin sedang diserang oleh Rejim haram Israel. Jumlah yang terbunuh semakin bertambah dari hari ke hari. Mangsa kepada kerakusan rejim haram ini tidak mengenal umur dan status kehidupan. Musuh membunuh tanpa rasa belas dan timbang rasa. Inilah masanya yang setiap saat dipersaksikan bertambahnya golongan yang syahid di jalanNYA. Mereka sedang bergembira dengan semaian amal mereka. Tampak ngeri di mata kita, tetapi amat berbahagia di bawah lindungan rahmatNYA. Istimewa sunggguh saudara kita di Gaza dan di Palestin amnya. Mereka berada di bumi barakah, dan bumi yang sama ini menjadi saksi yang jujur dan benar di atas benarnya iman mereka yang berjuang. Darah yang tertimpa akan menjadi tinta penyataan persaksian. Bumi Palestin adalah saksi hidupnya manusia-manusia yang diberkati Allah SWT. Hidup dan mati mereka adalah di atas jalan Tuhannya.

Ya Allah, bantulah saudara2 kami di Gaza, di Tebing Barat, di Palestin seluruhnya, di Suria, di Mesir, di Iraq, di Myanmar dan di semua tempat yang dihuni mereka. 

Ya Rabb, kepadaMU lah kami berserah.


No comments:

Post a Comment