Tuesday, 8 July 2014

Hari 10: Makan dan minum yang halal lagi baik.

"We are what we eat". Memang banyak kebenaran kata-kata ini. Kita amat terkesan dengan apa yang kita makan kerana ia adalah sumber tenaga untuk kita melakukan pelbagai jenis pekerjaan. Menjadi satu kewajipan untuk kita semua memastikan makanan yang masuk ke perut kita adalah makanan yang halal lagi baik. InsyALlah makanan jenis ini apabila dimakan pada kadar yang berpatutan, akan menjadi sumber tenaga untuk amal-amal yang baik dan diredhoi Allah SWT juga. Sumber makanan yang haram dan tidak baik akan menjadi punca dan pendorong kepada pelanggaran hukum Allah SWT. Mungkin ada juga keadaan, makanan itu jenis yang halal tetapi diperoleh ia dengan cara yang haram, maka jadilah ia halal pada sifatnya, tetapi haram pada memakannya. Makanan sejenis ini pun akan membawa kita ke lembah kemaksiatan.
Ketika kita di dalam bulan Ramadhan, kita mendapat peluang untuk mengawal gesaan dan nafsu untuk makan dan terus makan. Kita dihalang untuk makan dan minum pada siang hari, walaupun makanan yang halal lagi baik. Kita disuruh untuk menahan nafsu zahir dan batin demi untuk mendapatkan ibadah puasa yang terbaik. Tiada peluang untuk menipu atau menyeleweng kerana yang menilai adalah Allah SWT yang Maha Melihat lagi Maha Mengetahui. Makan dan minum tidak lagi menguasai jadual hidup kita. Malah, kini ibadah dan urusan berkaitan yang mengawal jadual aktiviti harian kita. Alhamdulillah. Bab makan dan minum ketika di siang hari. Maka, janganlah kita tewas pula di waktu malamnya. Pengawalan ke atas dorongan untuk memuaskan nafsu ini mesti kita teruskan, demi untuk memastikan kitalah yang mengawal nafsu, bukan sebaliknya. 

Alhamdulillah apa jua yang Allah SWT perintahkan adalah baik untuk kita, samada perintah jenis suruhan atau larangan. Begitu juga pada apa yang dibawa oleh Rasul SAW. Semuanya baik, samada kita faham hikmahnya atau tidak. Inilah ciri aqidah yang jelas dan sahih. Alhamdulillah, sekiranya kita memahami hikmah-hikmah perintah dan larangan, ia lebih baik. Apapun, ketaatan dan ketundukan tetap kita teruskan. 

InsyAllah setiap amal yang dicontohkan oleh Rasul SAW dan para sahabatnya adalah yang terbaik untuk kita contohi. Mereka nyalaan petunjuk yang akan membawa kejayaan kepada kita semua, di dunia dan akhirat kelak. Amin Ya Rabb.

No comments:

Post a Comment