Wednesday, 16 July 2014

Hari 18: 4 Sifat Ahli Jannah!

Semalam aku berbicara tentang 4 sifat ahli syurga. Ini bermaksud sifat yang ditampilkan di dunia ini, yang menatijahkan mereka layak untuk memasuki syurga Allah SWT. Atau dengan erti kata lain, mereka bersifat sedemikian sehingga layaklah mereka dijemput oleh Allah SWT empunya syurga untuk menjadi ahlinya. Menarik bukan jika kita tahu sifat2 ini dan dapat menjadi ia acuan bagaimana perilaku kita dizahirkan. Pastinya kita semua cuba berusaha mempraktikkannya supaya yang di langit akan memandang tinggi apa jua yang kita lakukan.

Seingat aku, kita semua terlalu biasa diperingatkan dengan 4 sifat orang munafik. Sifat-sifat ini ada dinyatakan di dalam hadis Ar-Rasul SAW. Jika berjanji, ia mungkir. Jika diberi amanah, ia khianat. Jika berkata, ia dusta dan jika bertengkar, ia melampaui batas. Sekiranya kita ada keempat-empat sifat ini, maka kita ini munafik hakiki. Jika ada satu atau dua atau tiga, kita ini menghampiri sifat2 orang munafiq. Balasan orang munafiq ini lebih berat daripada orang yang jelas kafir. 

Empat sifat ahli syurga adalah:

1. Mereka ini golongan yang suka kembali kepada Allah SWT
2. Mereka adalah golongan yang sentiasa menjaga amanah Allah SWT.
3. Mereka adalah golongan yang takut kepada ALlah SWT &
4. Mereka adalah golongan yang datang dengan hati yang suka untuk bertaubat.

Inilah 4 sifat-sifat manusia yang bakal mendiami syurga Allah SWT. Apabila mereka terlanjur melanggar perintah Allah SWT, mereka tidak jemu dan serik dan kembali kepada Allah SWT. Kembali kepada perkara yang dapat menyelamatkan mereka, di dunia dan di akhirat.

Golongan bakal ahli syurga ini juga adalah mereka yang sentiasa berusaha untuk menjaga amanah yang ditaklifkan ALlah SWT di atas bahu mereka. Mereka berusaha sedaya upaya agar tiada amanah yang dipersiakan. Ini memungkinkan mereka kembali kepada Allah SWT dengan hati yang sejahtera.

Mereka juga adalah manusia yang sentiasa takut kepada azab dan balasan yang dijanjikan ALlah SWT untuk mereka yang murka. Ketakutan mereka tidak melahirkan sifat pengecut, tetapi melahirkan keberanian untuk melaksanakan apa yang diperintah olehNYA, dan tidak gentar menempa murka makhluk keranaNYA. Takut yang sepadan dengan ketaqwaan.

Dan mereka juga adalah manusia yang tidak jemu untuk bertaubat kepada ALlah SWT. Sifat manusiawi tidak memungkin mereka maksum. Tetapi atas sebab sifat manusiawi jugalah mereka akur akan kelemahan dan sentiasa bertaubat di atas apa yang terkhilaf.

Inilah 4 sifat ahli syurga. Hari ini, apakah sifat2 ini ada pada kita? Jika telah ada dan sebati. Alhamdulillah. Jika tiada atau tidak sempurna lagi, maka janganlah risau. Nescaya masa masih ada untuk kita perbaiki segalanya. Mulakan dengan niat dan azam. Semaikan amal dan jangan lupa untuk bermunajat kepadaNYA.

Amin Ya Rabb...Amin...

No comments:

Post a Comment