Friday, 17 May 2013

Mulianya guru...

Seorang guru akan sentiasa berada di dalam rahmat dan redho Allah SWT selagi mana ia ikhlas dan berusaha semampunya untuk menjadikan manusia itu terpelajar dan tahu nilai kemanusiaan. Seorang guru memang akan mengharungi pelbagai ujian dan cubaan di dalam pekerjaan yang mulia ini. Mendidik manusia supaya ia bermanfaat, dan terlebih penting guru mendidik agar pelajaranya kelak menjadi seorang manusia yang penuh sifat kemanusiaannya. Ini bukan kerja mudah. Apatah lagi untuk memaksakan satu cara fikir dan cara hidup berilmu ini bukannya senang. Telah menjadi kecenderungan seorang manusia itu untuk bermalas-malasan di dalam bab menuntut ilmu. Ia lebih rasa bermanfaat untuk digunakan waktu yang ada pada perkara yang menyeronokkan syahwat dan menyenangkan nafsu. Ia tidak mahu bersusah payah memerah otak untuk memahamkan isi pelajaran. Ya, di sinilah peranan guru untuk mendidik anak muridnya dengan penuh hikmah. Menjadi manusia dengan kemanusiaannya hanya boleh berjaya dengan guru, modul dan suasana yang menyubur. 

Seorang guru adalah lilin yang membakar diri untuk menerangi sekelilingnya. Apabila seorang manusia itu berjaya, pasti telah ada insan bergelar guru yang akan mendapat pahala melimpah-ruah. Kejayaan di dalam hidup pasti dulunya digerakkan oleh insan guru. Pasti pula telah disuburkan melalui didikan dan hemah guru yang tidak pernah jemu membimbing. Ya, semua kita pernah berguru untuk sampai di tahap kita hari ini. Seorang Profesor yang hebat di hari ini telah atau sedang terhutang budi dengan guru tadika di kampungnya serta guru-guru di sekolah rendah dan menengah. Semua pasti telah bermula dengan susuk guru. Ya, aku berterima kasih kepada semua guru yang pernah mendidikku. Aku kini sedar betapa sayangnya guru kepada kami semua. 

Hari ini aku juga seorang guru - mendidik anak-anak murid ku. Semoga sejahteralah para pelajar ku kerana inilah bekalan hari esokku.

Terima kasih.

16.34, USM Pulau Pinang

No comments:

Post a Comment