Wednesday, 12 June 2013

Menanti bulan-bulan keberkatan...

Masanya sudah semakin hampir untuk menjejakkan kaki ke bumi mulia - bumi Makkah dan Madinah. Alhamdulillah hajat yang disimpan selama ini akan termakbul, insyALlah. Semuanya dengan kehendak dan ketentuanNYA. Menjadi tetamu Allah SWT bukan pilihan kita, tapi pilihanNYA. Apabila dibuka peluang dan kesempatan, hendaklah kita rebut sebaiknya. Peluang yang berharga ini wajar kita sambut dengan tangan terbuka dan hati yang penuh bersyukur. Kita disebut-sebut akan menjadi tetamuNYA. Sampai masa kelak harapan menggunung agar inilah yang didamba menjadi realiti. Mengembara ke BaituLlah, menyaksikan kaabah dan mengimbau kembali bukti tanda kehambaan dan perjuangaan untuk mengesakanNYA. Ini tuntutan agama yang mesti ditanam sejak daripada kecil, agar niat ikhlas menjadi batu galas pembuktian kesungguhan kita untuk beriman kepadaNYA. LabbaikALlahu mala baik, Labbaika la syarii kala kala baik!

Namun bulan-bulan haji akan hanya hadir selepas kita melalui madrasah Ramadhan yang juga semakin mendekat. Madrasah Ramadhan yang kita rindui selepas setahun berlalu. Madrasah Ramadhan yang penuh keberkatan dan keindahan. Jiwa menjadi segar dan subur dengan rehlah Ramadhan. Jiwa terbang ke langit di kala syahdu ibadah memenuhi hati dan perasaan. Ya, bersediakah kita untuk Ramadhan? Bulan yang penuh keberkatan dan yang menjanjikan seribu macam keselamatan. Ya, kita akan bertemu hadiah berharga ini sebelum kita bermusafir menunaikan ibadah haji. Persediaan apa yang kita sediakan untuk menyambut Ramadhan? Jika untuk ibadah haji, kita perlu bermusafir secara fizikal juga spiritual, maka musafir Ramadhan  juga tidak jauh berbeza. Di dalam tamrim atau latihan intensif Ramadhan, kita akan mengikuti sistem pendidikan Ilahi. Melatih fizikal, spiritual dan mental untuk sentiasa menumpu kepada pencarian memenuhi sifat kehambaan. Ya, inilah Ramadhan. Kedatanganmu kami nantikan.

Kini, kita sedang melalui hari-hari di bulan Rejab dan Syaaban. Kita sewajarnya mempersiapkan diri untuk menyambut dua anugerah Tuhan ini. Menanti dan membuat persediaan untuk pesta ibadah yang penuh meriah. Ya, kita tidak mahu peluang dipersia serta kesempatan terlepas begitu sahaja. Marilah kita sama-sama keghairahan untuk semarakkan Ramadhan. Marilah kita mula berbicara tentang bulan barakah ini. Marilah kita sama-sama bermimpi akan keindahahan dan giatnya kita beramal kelak. Wahai Ramadhan, tunggulah aku! Ya Rabb, Ya Allah, pertemukanlah aku dengannya!

Indah sungguh susunan Tuhan. Harapan kita agar semuanya akan kita kecapi dan nikmati. Seandainya bukan menjadi takdir kami untuk menjadi saksi, terimalah amal-amal kami yang telah lalu, dan rahmatilah hamba2MU yang banyak berdosa ini Ya Rabb...Ya Rabb...Ya Allah....


12.37pm
Rabu - 12 Jun 2013No comments:

Post a Comment