Saturday, 22 June 2013

Amal Jamie lagi...

Di dalam gerak kerja dakwah, mestilah ada dokongan dan sokongan struktur jamaah atau organisasi. Sifat dakwah ini secara tabienya mesti bersama jamaah, bukan secara individu. Ya, perlaksanaan sesuatu amal boleh jadi disempurnakan secara peribadi, tetapi keputusan untuk membuat amal tersebut adalah natijah daripada keputusan jamie. Bekerja secara jamie atau amal jamie adalah satu sunnah yang ditunjukkan oleh para Rasul sejak zaman berzaman. Sedangkan di dalam perkara-perkara yang kecil sifatnya pun memerlukan bantuan secara jamaah, mustahil untuk diterima aqal untuk kerja menegakkan Islam dan risalah Tauhid dibuat secara seorang diri. Ini jauh daripada sunnah yang ditunjukkan Rasul SAW dan para sahabat. 

Namun tidak semua orang mampu untuk sabar dan berterusan di dalam susuan jamaah atau gerabak dakwah berorganisasi ini. Ada dua perkara yang mesti kita pegang jika ingin terus berada di dalam susuan jamaah. Pertama, seorang ahli jamaah mesti merelakan diri untuk disusun di dalam saf jamaah dakwah ini. Kerelaan untuk disusun ini penting kerana pimpinan jamaah lebih arif  akan gerak-kerja yang perlu diambil. Kita mungkin hebat di tempat kerja kita, atau kita mungkin ada kelulusan yang tinggi, yang memungkinkan rasa hormat dan kagum timbul di pandangan orang lain. Namun, apabila kita berada di dalam jamaah, kita mesti merelakan diri kita disusun. Jangan kita merasa hebat dan lebih arif daripada orang lain. Yang kedua adalah sifat untuk patuh dan taat kepada arahan pihak pimpinan. Ini boleh jadi satu perkara untuk sesetengah ahli di dalam jamaah kerana kedudukannya di dalam masyarakat dan di tempat kerjanya mungkin tinggi. Biasanya beliau yang memberi arahan, bukannya beliau yang diarah. Ahli jamaah mesti bersedia untuk menerima dan melaksanakan arahan. Jangan rasa ego dan kagum dengan diri sendiri. Rasa taat mesti dipupuk dan dibaja selalu. 

Di dalam amal jamie terkadang terasa sulit berbanding bekerja secara individu. Kita rasa lebih mudah untuk melaksanakan amal dakwah jika berseorangan berbanding terasa lambat dengan ahli jamaah yang lain. Jika perasaan sedemikian wujud di dalam diri kita, marilah kita renungkan pengajarang daripada Seerah Rasul SAW. Ar-Rasul SAW dan para sahabat amat mementing kerja secara berjamaah. Malah inilah rupabentuk amal dakwah yang jelas di kalangan para sahabat. Jika kita kerja berjamaah, insyAllah, akan dapat pahala Sunnah Rasul dan juga, insyAllah, keberkatang daripada Allah SWT. Manakala, jika kita kerja berseorangan, kita jauh daripada Sunnah Rasul, dan kita juga akan terbeban dengan amanah dakwah yang berat ini. Jadi biarlah susah sedikit bersama jamaah, tapi dapat pahala dan syurga. Pada masa yang sama, kita juga akan menjemput keberkatan di dalam semua amal dakwah kita. Amin.

Ya, amal jamie tuntutan utama di dalam amal dakwah. Jika kita menolak amal dakwah ini, maka akan pincanglah iman kita dan semakin jauhlah kita pengamalan Rasul SAW yang tercinta..6.43pm Sabtu, 22 Jun 2013

No comments:

Post a Comment