Thursday, 13 June 2013

Mencari keseimbangan!

Hidup ini mesti kita sulam dengan keseimbangan. Jika kita terlalu ghairah dalam sesuatu hal, di sana ada hak atau amal yang akan perlu kita korbankan. Pada batang tubuh manusia ini ada had dan batas yang tidak mungkin dapat dilangkau. Kita semua ada titik hujung yang menetapkan ruang lingkup amal yang kita mampu kerjakan. Masa 24 jam sehari adalah bukti nyata bahawa setiap peluang yang mendatang ada had dan batas yang tetap. Kesempatan yang hadir adalah satu ruang masa yang bersifat sementara dan dinamik. Ia hadir dan akan pergi apabila sampai ketentuannya. Hanya Allah SWT yang dapat mengubah hakikat ini.

Keseimbangan di dalam hidup akan membawa kepada ketenangan yang berpanjangan. Kita bukan perlukan harta yang banyak, tetapi harta yang mencukupi untuk kelangsungan hidup. Kita bukan perlukan ilmu yang melimpah-ruah, tetapi khazanah ilmu yang mampu menyelamatkan kita di dalam kembara di dunia yang fana ini. Kita bukan perlukan kekuatan fizikal yang melampau-lampau, cukup jika kita sihat walafiat dan mampu memikul taklif serta tanggungjawab yang datang bersama amanah. Kita bukan perlukan kedudukan di dalam masyarakat melainkan cukup kita dapat membantu dan menyumbang untuk membina umat. Ya, pastinya ada pengecualian jika kita memang mahu harta yang banyak untuk jadi hartawan yang pemurah. Kita juga mahu jadi ilmuan yang mendidik umat dengan ilmunya. Kita juga mahu jika kekuatan fizikal kita ini lebih daripada kebiasaan kerana kita mahu manfaatkan ia untuk membela golongan yang lemah. Dan, kita juga mahu punya kuasa dan kedudukan di dalam masyarakat kerana tidak mahu ia jatuh ke tangan mereka yang dusta lagi zalim dalam amalnya. Ya, semua kita mesti punya alasan. Yang penting mesti seimbang!

Di dalam menbina, memupuk dan mengukuh hubungan kita dengan Allah SWT -Rabbul Jalil, pun mesti ada keseimbangan. Jangan terlalu ghairah, takut nanti kelelahan, dan kita jatuh ke lembah maksiat dan keingkaran. Kita berpada dengan yang sedikit, supaya amal itu akan berterusan. Kita bina amal yang hebat dengan dasar amal-amal kecil yang kukuh tertancap mendarah daging pada kehidupan seharian. Kita seimbangkan antara keperluan fizikal, mental dan spiritual. Kita seimbangkan antara kepentingan diri dan masyarakat. Kita seimbangkan antara menggembirakan manusia dan menggembirakan Tuhan.

Ya, marilah kita belajar untuk jadi manusia yang adil lagi seimbang amalnya. Amal ini panjang, jadi nafas kita pun perlu sedemikian.

Allahua'lam

10.44am Khamis 13 Jun 2013

No comments:

Post a Comment