Friday, 28 June 2013

Apa fokus hidup kita?

Kehidupan yang kita lalui ini akan menjadi asas kepada pengakhiran yang baik atau yang penuh dengan kesengsaraan. Kita mampu memilih kemungkinan pengakhiran ini dengan kudrat dan nikmat yang Allah SWT berikan kepada kita hari ini. Sekiranya kita usaha dan manfaatkan ia untuk kebaikan, nescaya begitu jugalah natijahnya kelak - kebaikan. Jika kita persiakan ia, malah kita belanjakan ia untuk maksiat dan keingkaran, maka natijahnya nanti akan jauh daripada kebaikan dan keamanan. Syurga dan neraka itu benar! Hari akhirat dan hari pembalasan itu juga benar. Maka, terpulanglah kepada kita untuk menggunakan apa yang Allah SWT telah sediakan untuk persediaan kehidupan di akhirat kelak. 

Satu perkara yang amat penting untuk kita pertimbangkan adalah berkenaan "Apakah fokus utama di dalam hidup kita?" Fokus atau tumpuan ini menjadi kritikal kerana banyaknya pilihan dan tarikan yang wujud di depan mata kita. Jika kita tidak nampak akhirat yang berada nun di belakang sana, maka kita akan mudah terkeliru dan tidak keruan jadinya. Jika yang kita utamakan adalah apa yang ada di hadapan mata dan tidak mengendahkan nasib kita di hujung nyawa, maka pastinya kita akan jadi tidak menentu. Nafsu yang menjadi batu penentu akan membawa kita jauh daripada hakikat kejadian makhluk dan pasti menyebabkan kita terlalai di dalam mengemban amanah sebagai khalifah Allah SWT di muka bumi ini. Fokus hidup yang benar dan bersungguh akan membolehkan kita membuat pilihan dengan tepat. Kita hanya akan memilih dan mengambil langkah pada apa yang dapat menyampaikan kita kepada fokus dan tujuan asal kita. Ini hakikat kehidupan yang terlalu mudah dan jelas untuk kita terkeliru.

Jika sebagai contoh, kita mahu bermusafir ke suatu tempat yang kita tahu arahnya dan lokasinya. Dan ditakdirkan kita pula tiada kenderaan yang khusus, terpaksa mencari jalan sendiri untuk ke sana, maka kita akan menjadi seorang yang amat fokus. Kita mungkin akan menumpang kenderaan yang lalu lalang, yang mungkin datang dalam pelbagai saiz dan kemampuan. Ya, kita akan menumpang untuk bergerak semakin hampir dengan destinasi kita. Kita tidak akan menaiki kenderaan yang membawa kita semakin jauh kerana ia akan melambatkan kita tiba ke destinasi. Kita akan menjadi seorang yang kerap berfikir dan memilih kaedah dan jalan yang terbaik. Kita mahu terus fokus kepada matlamat, dan enggan membenarkan diri terlalai dan berbuat sesuatu yang tiada kaitan dengan fokus kita. Ya, ini hakikat yang amat mudah difahami. Ia berlaku sering di dalam hidup ini. Fokus! Fokus! Fokus!

Sebagai hamba Allah SWT, fokus hidup kita adalah untuk memenuhi perintah dan menjauhi larangan Allah SWT. Kita amat fokus di dalam memastikan kita akan dapat selamat di akhirat kelak dengan bekalan amal yang telah kita laksanakan semampu mungkin. Kita berusaha supaya hidup ini dilalui dengan penuh amal yang membawa makna di akhirat. Ya, kita fokus supaya nanti kita akan selamat. Ini fokus hidup yang terpuji. Hidupnya di dunia, tetapi hati dan jiwanya terus menghadap ke akhirat yang pasti menjelma. 

Apakah fokus hidup kita? Fikir-fikirkanlah..

9.10am Jumaat 28 Jun 2013

No comments:

Post a Comment