Thursday, 29 January 2009

Hebatnya pertempuran ini...

Sejauhmana kita mampu untuk menetapkan diri kita di atas jalan kebenaran, jalan ketundukan dan jalan ketaatan adalah satu anugerah daripada Allah SWT. Pastinya kita sendiri ingin agar kita taat dan patuh kepada segala perintahNYA. Kita mesti sentiasa berdoa dan berusaha agar kita mampu untuk mengawal diri kita sendiri.

Musuh sekiranya berada di luar diri kita, insyAllah mampu kita atasi dan kalahkan, tetapi apabila musuh utama mengalir sentiasa di dalam tubuh kita, maka ia akan menjadi dugaan besar untuk kita. Sentiasa.

Di mana nak kita dapatkan kekuatan untuk menewaskan musuh dalaman ini? Tidak lain tidak bukan melainkan kita kembali kepada petunjuk Tuhan dan Rasul. Inilah kaedah dan ubat yang terbaik. Jika kita mencari kaedah lain, kita sebenarnya menipu diri sendiri. Kaedah manusiawi tidak akan membantu kita. Hanya kaedah Rabbani akan menjadi penawar terbaik.

Setiap penyakit ada ubatnya. Setiap ubat ada syarat dan kehendaknya. Bila bermasalah, perlulah kita mencari penyelesaiannya. Jangan dibiarkan ia melarat. Takut-takut tidak sempat untuk kita memperbaikinya. Tiada apa yang mustahil di dunia ini jika Allah SWT izinkan kita.

Marilah kita berusaha. InsyAllah usaha kita akan membuahkan hasilnya. Moga Allah SWT membantu kita sentiasa.

No comments:

Post a Comment