Saturday, 31 January 2009

Kemarau di sana, Tengkujuh di sini...

Pagi ini anakku jatuh daripada katil :-) buat kali pertama sejak sekian lama. Tak menangis, tapi kelihatan terpinga-pinga. Semuanya bermula dengan pertanyaan "Tasneem mana...?"

----------------

Sememangnya adalah hak Allah SWT untuk meninggikan dan menurunkan sesuatu bangsa dan kaum. Negara bangkit dan jatuh dengan izin Allah SWT. Dengan menyediakan sebab2 yang sepatutnya, mana2 bangsa atau kaum boleh naik atau jatuh.

Datangnya musibah selalunya akan meninggikan satu pihak dan menjatuhkan satu pihak yang lain. Satu mendapat musibah, satu lagi mendapat ghanimah (untung). Satu pihak kesedihan, satu pihak mendapat kegembiraan. In time of change, there is always opportunity. Di sini kemarau, di tempat lain hujan. Begitulah adilnya Allah SWT dalam membahagikan rezeki di bumi ini.

Setiap perkara yang mendatang adalah di luar kawalan kita semua. Atas sebab itu kita perlu menyediakan diri kita semua. Ada perkara yang di dalam kawalan kita. Pada masa yang sama banyak lagi perkara yang di luar jangkauan pancaindera kita. Kerana hakikat ini, amat penting untuk kita ada Tuhan, dan menyedari Tuhan memperhatikan kita. Semua perkara adalah baik untuk kita. Semuanya ada hikmah, sekiranya kita mahu melihat dan merenung.

Semakin tinggi cita-cita dan keinginan kita, makin besarnya pengorbanan yang dituntut dan cabaran yang menanti. Inikan mengidamkan syurga Allah SWT. Pastinya dugaan untuknya tidak mudah dan senang. Lihat sahaja pada kehidupan para nabi dan rasul. Lihat dan lihat...

Kita boleh 'cepat' dewasa dan matang sekiranya kita mahu belajar daripada perjalanan hidup orang lain. Di hadapan kita terbentang kisah untuk iktibar. Jangan lupa untuk memanfaatkannya.

Berhenti sebentar..9.39amNo comments:

Post a Comment