Saturday, 24 January 2009

Kejayaan ini ada maharnya...

Kejayaan yang kita impikan di dalam hidup ini tidak akan dengan sebegitu mudah. Setiap orang mahukan dan harapkan mendapat kejayaan. Sebab bila berjaya maknanya hidup akan bahagia, seronok, gembira dan senang sentiasa. Bila berjaya, semua orang suka, kawan pun makin ramai, hati pun rasa lapang lagi ceria. Tapi hendak mendapat perkara dan keadaaan sehebat ini pasti ada maharnya. Ada benda yang perlu dikorbankan. Ada "give and take". In order to take/get something, what are you willing to give in return.

Ada orang cuma ada kederat fizikal, ada orang ada kehebatan idea/minda. Ada orang ada masa dan kesihatan, untuk dijadikan mahar. Yang pasti, di dalam hidup ini, tiada kejayaan datang percuma. Lagi besar gred kejayaan, lagi besar maharnya. Lagi banyaklah tuntutannya ke atas diri kita. Sepertinya jika kita diberi gaji RM500 sebulan, maka kerja kita pun sepadan dengan jumlah itu. Tidak sama tugas dan beban kerja kita, jika kita bergaji RM5000 atau RM50000. Pastinya beban dan tanggungjawab semakin meningkat. Masa dan tenaga banyak itu juga, maknanya perlu pandai dan tahu bahagi-bahagi masa dan keutamaan dalam hidup kita.

Nak Syurga - takkan cukup dengan buat ala kadar. Mesti ada keseriusan dan kesungguhan. Nak syurga Allah, maharnya amat besar. Mahar yang paling besar adalah nyawa kita. Jika Allah SWT pilih untuk kita syahid di medan juang, maka kita telah membayar harga syurga dengan nyawa - titisan darah kita di medan juang. Terus kita ke syurga Allah SWT. Yang menjanjika segala kenikmatan dan puncak kejayaan. Kalaupun kita tidak syahid di medan perang, tetap boleh untuk kita 'wakafkan' hidup kita untuk Islam dan Allah SWT. Ini ada kesamaan dengan mengorbankan nyawa juga, iaitu bukan dengan titisan darah, tetapi dengan kehidupan ini dijadikan tanda penghambaan dan ketundukan kita kepada Allah SWT.

Rehat dan terus membuang masa tanpa tujuan adalah tanda kita semakin jauh daripada mendapat kejayaan. Dalam apa bentuk jua pun, syurga dunia atau syurga akhirat. Kedua-duanya tidak akan dicapai melalui jalan rehat dan buang-masa. Jalan yang telah dilalui oleh mereka yang telah berjaya, adalah jalan kelelahan, keletihan dan kepayahan. Membuat kebaikan tidak mudah kerana yang menanti di jalan usaha ini adalah para tentera syaitan dan iblis yang telah bersumpah untuk menyelewengkan kita semua. Belum lagi ditambah dengan pujukan dan bisikan hawa-nafsu yang selamanya mahu kita rehat-rehat dan jangan menyusahkan diri untuk berjuang dan yang seumpamanya. Hidup senang, apa lagi nak dibuat? rehat lah. Agaknya begitulah dialog dalam jiwa kita bila sudah merasai sedikit kerehatan daripada kelelahan.

Niat yang tepat/ikhlas + Usaha yang berterusan + Tawakkal kepada Allah SWT = Kejayaan hakiki (dunia & akhirat)

Inilah sedikit catatan ku di pagi hari Sabtu - 24 Januari 2009. Semoga bermanfaat.

Gaza masih terbakar! Free Palestine!

No comments:

Post a Comment