Wednesday, 19 February 2014

Antara kefahaman dan kepekaan...

Saya sering memikirkan apa kaedah terbaik untuk seseorang itu meningkatkan kefahaman dan kepekaan terhadap apa yang berlaku di sekitarnya. Alam yang bersifat dinamik dan sentiasa berubah ini sebenarnya tidak berhenti melontarkan persoalan dan cabaran kepada manusia-manusia yang hidup di dalamnya. Ya, kita yang sejak daripada asal diamanahkan menjadi pentadbir sementara di alam maya ini mesti mampu untuk menggarap semua perubahan dan cabaran yang dilontarkan demi kelangsungan kehidupan itu sendiri. Alam memang hanya mengikut sunnah yang telah ditetapkan untuknya. Sebenarnya kita pun begitu, tetapi Allah SWT berikan kesempatan kepada kita untuk berikhtiar dan berusaha untuk bergerak daripada satu takdir kepada takdir yang lain. Ya, memang kita tidak tahu apa yand disediakan untuk kita. Cuma, bagi kita semuanya takdir daripadaNYA. Allah SWT yang mengetahui segala-galanya.

Bagi menambah kefahaman, tiada jalan lain melalui jalan ilmu. Satu jalan yang penuh dengan halangan, kelesuan dan terkadang kejemuan. Namun, kita gagahi juga apabila kita mengenangkan manisnya faham dan segarnya udara bebas daripada kemelut fikir dan kesesatan nafsu. Ya, ilmulah jalan kebebasan untuk kita. Menguasai ilmu kini dapat kita lakukan melalui pelbagai cara. Dengan teknologi, kita dapat memahami sesuatu melalui lebih daripada satu cara. Apapun kaedahnya, banyak bergantung kepada diri kita. Contohnya, kekuatan dan kemampuan untuk mendengar dan menghadam apa yang didengar. Ini satu kekuatan. Hari ini kita kurang mendengar, dan lebih gemar berkata-kata, samada yang lisan atau yang bukan lisan. Dek kerana mulut, badan binasa - benar sungguh pepatah melayu lama ini. Hari ini terdapat begitu banyak kursus untuk bercakap di depan manusia. Katanya, dengan kemampuan untuk berkata-kata, kita akan jadi lebih yakin dan lebih gah di mata manusia. Malah, pemimpin jika pandai berkata2, dianggap seorang pemimpin yang hebat. Namanya dijaja ke sini sana, sehingga diulang-ulang lagi di dalam lipatan sejarah. Tetapi, yang lebih hebat sebenarnya adalah kemampuan untuk menjadi pendengar yang baik. Orang yang boleh mendengar dengan baik, akan dapat memahami sesuatu perkara dengan baik. Ia garap ilmu dan dapat kaitkan ia dengan audiens. Pemimpin yang mampu mendengar dengan hebat, cuma perlu berkata sedikit2 yang perlu sahaja. 

Bagi menambah kepekaan, kita perlu turun ke lapangan dan keluar daripada dunia kita sendiri. Kita perlu mempamer sifat empati terhadap insan dan makhluk Allah SWT yang lain. Kita mesti ambil berat dan rasa ehsan terhadap yang berada di sekitar kita. Kita sebenarnya sebahagian daripada sistem ekologi sosial masyarakat. Mahu tidak mahu, kita boleh terkesan atau memberi kesan. Manusia yang hebat tidak pernah jemu untuk peka terhadap persekitarannya. Ia merasa rugi jika tidak tahu apa2 yang berlaku. Sifat kepedulian ini akan memberi pulangan kepada dirinya, cumanya cepat atau lambat sahaja. Sifat peka ini pula tidak boleh dibuat-buat. Ia mesti dilatih dan terus dilatih. Apabila kita peka, tindakan kita pun tidak terlalu mementingkan diri. Kita sedar bahawa sejahteranya hidup kita terikat dengan sejahteranya umat di sekeliling kita. Di akhirat nanti, pasti tidak sejahtera nasib kita jika apa yang kita pentingkan adalah kita, kita dan diri kita sendiri. Pemimpin mesti ada sifat kepekaan yang tinggi. Jika tidak, kehadirannya tidak lagi diperlukan. Buat apa punya pemimpin yang sering terlupa bahawa dia perlu meneladani dan bukan diteladani.

Marilah kita terus meneroka apa jua cara untuk kebaikan kita semua di dunia dan akhirat. Hidup ini tidak lama, maka tidak wajar dipersia.

Allahua'lam.

No comments:

Post a Comment