Thursday, 20 February 2014

Cetus-cetusan...

Sejak daripada malam cetus-cetus fikir tentang hidup ini timbul dan tenggelam. Betul masa dan umur ini akan terus bergerak tanpa henti sehingga titik akhir yang ditetapkanNYA. Terkadang soalan tentang erti dan makna kepada kehidupan datang mengetuk pintu fikiran dan dinding rasa. Apa yang telah dilakukan sebelum-sebelum ini seolah satu mimpi yang telah berlalu dan semakin dilupakan. Garis-garis halus telah lama hilang daripada ingatan. Yang tinggal cuma garis-garis kasar kenangan yang terkadang terkesan juga dengan suasana dan perasaan. Mungkin inilah sifat manusiawi yang sebenarnya menyelamatkan kehidupan manusia itu sendiri. Terlalu mampu mengingat semua perkara  yang telah berlalu akan pastinya mengganggu gerak hidup untuk ke hadapan. Tidak semua perkara perlu diingat, dan kita pun sebenarnya bersyukur yang kita lupa akan sesetengah pengalaman. Yang memalukan, menyakitkan, melukakan, menyedihkan, merendahkan dan mengaibkan: Alhamdulillah telah hilang daripada ingatan. Setidak-tidaknya telah ALlah SWT benarkan untuk tersimpan kukuh di sudut sepi kotak ingatan kita. Ya, ini kuasa ALlah SWT yang Maha Penyayang kepada semua makhlukNYA. 

Bayangkan jika kita tidak dapat melupakan kisah sedih atau sekiranya hikayat malang itu terus-terusan bermain di minda dan perasaan, boleh hilang akal dan kewarasan dibuatnya. Inilah juga hikmah terus-terusan kita istiqamah di atas jalan ibadah kepada ALlah SWT. Solat, zikir dan selawat ke atas Nabi yang mulia, dapat menimbulkan dan mengekalkan rasa tenang di jiwa. Apabila jiwa tenang, hidup rasa bahagia. Walau pada zahir tampak tidak bercukupan. Apabila jiwa kacau, hidup rasa terhimpit, sempit dan derita. Walau pada zahir tampak kaya tidak terkira. Ya, ingatan ini mesti dimanfaatkan dan dilihat dengan kaca-mata yang benar. Apabila kaca-mata melihat kita betul, apa pun ingatan, samada pahit apalagi manis, menjadi penawar kepada kehidupan kita yang ini, yang semasa. 

Sejak daripada malam sehingga pagi ini, telah menjadi saat-saat tafakur yang bermanfaat. Ia memaksakan satu tindakan untuk memerah minda dan rasa hati supaya sedar bahawa ini semua anugerah daripadaNYA. Ya, kita ini hamba yang sentiasa berada di dalam lingkungan ilmu dan rahmatNYA.

Allahua'lam 

No comments:

Post a Comment