Wednesday, 26 February 2014

Hairan dan kagum...

Al Imam As-Syahid Hasan Al-Banna pernah memberi taujihat kepada anak-anak didiknya bahawa setiap keberhasilan itu mesti diawali dengan keikhlasan. Niat yang benar kerana ALlah SWT dan dikukuhkan dengan keikhlasan di dalam beramal, tanpa dicemari dengan rasa ujub, takabbur dan sifat-sifat yang dimurkaiNYA. Inilah sifat penggerak Ikhwanul Muslimin, gerakan Islam yang paling besar, paling tersusun dan paling thabat di dalam memberi khidmat kepada ummah. Ya, kekaguman yang acap kali lahir daripada bibir-bibir manusia samada yang menyokong atau yang memusuhinya. Kerja dan amal mereka telah cukup untuk berkata-kata. Ungkapan dan ucapan kosong bukan mainan dan kerja buat Ikhwanul Muslimin. Mereka adalah roh baru di dalam umat ini. Mereka hidup untuk orang lain dan bukan untuk diri mereka sendiri. Ini dilakukan semata-mata kerana kasih dan sayang kepada umat. Tiada tujuan lain selain membuktikan keimanan melalui pembawaan manfaat dan kebaikan kepada alam di sekitar mereka ini. 

Di dalam dunia moden ini, tidak ganjil untuk perbuatan baik dan amal kebajikan di salah erti sebagai umpan untuk mendapatkan sokongan dan manfaat bagi yang mengerjakannya. Daripada satu sudut, benar sekali, bahawa penggerak-penggerak Ikhwanul Muslimin pun punyai motif yang sama. Mereka adalah kepentingan peribadi. Namun, yang mereka mahukan bukan diambil daripada tangan2 manusia TETAPI yang dijanjikan oleh Tuhan yang Maha Esa - iaitu keredhoanNYA dan Syurga Firdausi. Inilah motif amal dakwah Ikhwanul Muslimin, yang sering mendambakan akhirat. Apabila syurga di hadapan mata, apa lagi nilai dunia. Atas sebab ini, terkadang ada yang masih mencurigai motif manusia2 pendakwah ini. Ada juga yang masih terus-terusan bersangka tidak baik terhadap mereka. Apa lagi bukti yang mahu diberikan. Biar amal sahaja yang berbicara. Mereka mengorbankan segalanya. Dipenjara buat puluhan tahun. Namun, mereka tetap tenang dan berusaha untuk kebaikan umat. Kerana Ikhwanul Muslimin bukan hidup untuk dirinya tetapi hidupnya untuk meng"hidup"kan ummah yang tercinta.

Ya, manusia akan terus kagum dan hairan dengan susuk Ikhwanul Muslimin ini. Mereka seolahnya berbuat sia-sia, sedangkan pada hakikatnya mereka melihat syurga dan sedang membayar maharnya.

Allahu Akbar!!!


No comments:

Post a Comment