Tuesday, 18 February 2014

Sinopsis Iman & Kehidupan

Oleh kerana kita beriman iaitu mempercayai dan meyakini wujudnya pencipta kepada alam jagat ini, dan pencipta atau Tuhan itu adalah Allah SWT dengan sifat-sifatnya yang digambarkan di dalam Surah Al-Ikhlas; maka kita wajib juga mengimani bahawa tidak Allah SWT sesuatu melainkan ada tujuan. Allah SWT dengan sifat kemuliaannya tidak mencipta apa-apa pun dengan sia-sia. Ertinya tanpa apa-apa tujuan dan peranan. Samada makhluk berbentuk jisim atau tidak, semuanya bawa pengertian dan sarat nilai. Sebagai manusia kita mampu untuk menanggapi dan menggarap nilai-nilai yang ada ketika tersurat dan selalunya tersirat. Dengan anugerah pancaindera dengar, lihat dan rasa, kita dapat masukan2 atau input kepada apa yang berlaku di sekitar medan penderiaan kita, samada yang zahir atau batin. Manusia ini ciptaan yang hebat kerana penciptanya pun adalah yang Maha Hebat. 

Dek kerana manusia ini hebat, peranan atau taklif yang dipikulkan ke pundaknya pun yang terhebat di alam maya ini. Ia adalah hamba dan khalifah Allah SWT pada ketika yang sama. Cumanya hamba kepada Allah SWT, dan khalifah kepada ciptaan Allah SWT di muka bumi ini. Ia perlu hidup dan selaraskan kehidupannya di dalam kerangka ini. Apakah cara atau contoh terbaik untuk ini mampu dilaksanakan? Tidak ALlah SWT biarkan kita terkontang-kanting memikirkan caranya melainkan ALlah SWT telah mengutuskan para Rasul A.S ajmain untuk membimbing manusia, dan memberik contoh yang hidup. Bukan sekadar kata-kata tetapi contoh yang dijelmakan di dalam kehidupan seharian - sebagai manusia yang pernuh sifat kemanusiaannya, bukan pula sebagai manusia malaikat yang hidup dengan keajaiban.

Kemurahan Allah SWT diperkuatkan lagi dengan diberikan kitab Al-Quran - mukjizat sepanjang zaman, yang merupakan kalamNYA. Al-Quran bukan kalam atau kata-kata manusia. Padanya terkandung risalah untuk kejayaan dunia dan akhirat. Padanya juda tersirat mukjizat dan keajaiban yang menjadi penawar dan jalan selamat bagi kita semua. 

Ya, diberi kita kehidupan dengan segala nikmatnya. Dan diberi juga peluang untuk menjadi yang terbaik di sisiNYA. Ya, dunia ini medan untuk kita membuktikan iman kita. Di akhirat medan balasan dan ganjaran. 

Selamatkah kita nanti? Allahua'lam.


No comments:

Post a Comment