Monday, 2 February 2009

Sasaran dan matlamat yang menggiurkan..

Sasaran dan matlamat adalah komponen penting di dalam kehidupan. Mustahil manusia boleh hidup dengan sebenarnya tanpa tujuan. Hatta jiwa kita akan amat cepat bosan sekiranya kita membuat sesuatu kerja TANPA ada tujuan atau matlamat tertentu.

Sasaran dan matlamat adalah dorongan untuk kita bekerja, walaupun susah dan payah. Walaupun nafsu kita mendesak untuk kita berhenti dan berehat. Kita tidak pedulikan apa juga masalah dan halangan, kerana sasaran dan matlamat mulia kita terus2an memangggil kita.

Semakin besar sasaran dan matlamat kita, maka semakin besarlah mahar yang sanggup kita bayar. Jika mahu gaji besar, kena mahu kerja keras dan bersungguh. Biarlah sampai larut malam pun. Kena sanggup korbankan masa rehat sebab nak siapkan tugas yang penting itu. Biar lewat makan atau tidak tidur, asalkan kerja kita dapat disiapkan pada masa yang ditetapkan.Itu baur sasaran duniawi.

If you are willing to sacrifice, success is surely within your reach.

Ada sasaran dan matlamat itu kita memang letakkan secara sedar. Ada yang diberikan kepada kita. Ada juga sasaran dan matlamat hakiki yang terabai pula oleh kerana kejahilan kita sendiri. Ada juga sasaran dan matlamat yang kita terlepas pandang.

Kita perlu sentiasa melakukan penilaian semula (re-evalaution of our goals) dan pembaikian berterusan (continous improvements) terhadap sasaran kita, kerana ia lah rumah api (light house) yang akan memberi panduan dalam kemelut kita seharian.

Untuk mencapai sasaran ini, kita perlukan segala kekuatan yang ada. TAPI jangan lupa kepada pertolongan ILahi. Inilah pertolongan dan bantuan yang paling kita dambakan. Bila Allah SWT membantu kita, pasti kejayaan milik kita.

Sasaran yang terhebat adalah bila mana dasarnya adalah ketundukan dan kepatuhan kepada Allah SWT. Bukannya untuk kesombongan atau sumber untuk berbangga-bangga di kalangan manusia. Secepat atau selambat atau sebanyak mana pun usaha kita, sasaran atau kejayaan itu boleh Allah SWT tarik sekelip mata.

Jangan lupa, semua perkara datang daripada Allah SWT, dan akan kembali kepadaNYA.

Letakkkan sasaran anda. Biar ia hebat dan tinggi. Kemudian berusaha dan berusaha dan jangan lupa berdoa padaNYA.

Semoga anda dan saya akan berjaya! Amin

No comments:

Post a Comment