Sunday, 21 November 2010

Maka Berkatalah...

Maka berkatalah seorang penceramah, katanya berdasarkan satu hadis Nabi SAW, intipati maksudnya; “Kesukaran seseorang menghadapi sakratul maut, adalah berkadaran dengan kadar kelazatan dunia yang telah beliau nikmati”. Aku yang sedang melangkah keluar daripada masjid kerana telah selesai solat berjamaah, dan nak bersegera berbuat sesuatu, tiba-tiba rasa tersentak. Terutama bila mengingat semula ayat “...berkadaran dengan kelazatan yang dinikmati..”. Apa benar wujud hadis ini? Tidak pernah kudengar hadis sepertinya. Ini kurasakan bukan kerana ilmu ku menimbun-nimbun, tapi akibat ilmu yang amat dangkal.

Katalah hadis tadi benar-benar wujud. Maka apakah ertinya? Adakah Allah SWT memberi nikmat yang melimpah ruah kepada hambaNYa, dan terus menetapkan bahawa hambaNYA ini akan menghadapi sakaratul maut yang amat sukar? Aku amat-amat meragui hakikat ini. Kenapa? Kerana terfikir ia bertentangan dengan sifat adil dan pengasih Allah SWT. Yang benarnya, sukar atau mudahnya sakaratul maut seseorang adalah berkadaran dengan amal soleh yang telah beliau tunaikan selama hidup di dunia yang sementara ini. Hidup yang baik, insyAllah, pengakhirannya pun baik. Amin.

Katalah seseorang itu kaya-raya seperti Abu Bakar RA dan Khadijah Al-Khuwailid R.A, tetapi kekayaan ini digunakan untuk menegakkan agama dan menguatkan perjuangan, maka apakah golongan hartawan ini pun akan terikat dengan sakaratul maut yang sukar? Sukar untuk diterima akal. Sukar pula untuk dibuktikan dengan hujah an-nahjus sahih. Maka kenapakah penceramah tadi berkata-kata sedemikian?

Oh ya, mungkin untuk mengingatkan kita bahawa kelazatan dunia yang terlalu banyak menyelimuti kita bakal menyusahkan kita dalam melakukan ketaatan kepadaNYA. Mungkin juga untuk mengingatkan kita bahawa sesuatu yang lazat nanti payah untuk ditinggalkan. Seolahnya makanan yang lazat, akan terus dikenang-kenang, dan payah nak dilupakan. Hatta urusan solat pun boleh tertangguh dek kerana makanan lazat tadi. Dunia yang disayang, maka sakratul maut mungkin tidak kita sukai. Hatta, akan menjadi sukar. Ya, melalui hujah ini, ada logiknya.

Apapun, setiap kelazatan dunia ini akan dipersoalkan dan ada pertanggungjawabannya. Ia tidak diberi percuma. Namun, di dalam perjuangan untuk menegakkan risalah, kekuatan duniawi (baca: material) tidak kurang pentingnya. Walaupun, kekuatan ruh adalah yang lebih mendasar. Mukmin yang kuat lebih disukai daripada mukmin yang lemah. Ini maksud hadis Rasul SAW. Jadi, dunia dan kelazatannya ada tempat dan peranannya. Cuma, pastikanlah dunia tidak kita terlalu cintai, mati pula jangan kita takuti.

Allahua’lam

7.04pm – Rue De La Vieille Intendance, Mplr

No comments:

Post a Comment