Saturday, 13 November 2010

Risalah yang barakah

Dosa yang amat Allah SWT murkai adalah dosa syirik atau menyekutukanNYA. Dinyatakan di dalam Al-Quran bahawa kemurkaan ini dek kerana manusia yang engkar ini apabila diseru kepada tauhid dan keimanan kepada Allah SWT, wewenang sahaja mereka menolaknya. Dibawa pula kitab yang membenarkan semua seruan tersebut pun, dinafikannya. Di buktikan bahawa risalah tauhid ini benar, dikesampingkan begitu sahaja. Walau apabila diberikan hujah dan bukti kebenaran, tidak mampu disangkal oleh mereka. Malah, tetap ditolak dan dinafikan seruan tersebut. Yang memurkakan Allah SWT adalah apabila manusia ini diseru kepada kebatilan dan kepalsuan, walau tiada bukti dan hujah, diterima pula. Diajak kepada kemungkaran, disambut tanpa rasa bersalah, malah diperjuangkannya. Inilah sebesar-besar lambang keengkaran.

Akal manusia waras mana yang rela menggantikan kebenaran dengan kepalsuan? Kebahagian dengan kesengsaraan? Nikmat abadi dengan azab yang abadi pula? Akal dan hati sedemikian pastinya telah beku dan keras dengan amal maksiat dan penentangan kepada perintah Allah SWT. Tidak dapat dibezakan lagi antara yang benar dengan yang palsu. Di dalam Al-Quran ada dinyatakan bagaimana Allah SWT menutup hijab dan mewujudkan halangan kepada pandangan zahir dan rasa hati seorang manusia. Tidak nyata dan jelas lagi bukti-bukti kebesaran Allah SWT di dalam peristiwa kehidupan. Tanda-tanda kebesaran Allah SWT tidak lagi dilihat olehnya. Ia terhijab daripada mengambil pedoman dan pengajaran. Ia buta, pekak dan bisu kepada tanda-tanda penciptanya. Pada zahirnya ia tidak buta, pekak dan bisu. Tapi, pada sudut iman-nya, ia memang telah lama buta, pekak dan bisu. Inilah keadaan yang paling malang.

Risalah tauhid dan kebenaran ini adalah rantai yang amat panjang. Ia tidak pernah terputus sejak daripada titik asal Nabi Adam A.S, sehingga kepada Nabi Muhammad SAW. Semua nabi dan rasul membawa risalah yang sama. Ya, syariat-nya berbeza, sesuai dengan zaman dan manusia yang ada di dalamnya, tetapi seputar paksi kebenaran yang sama. Risalah unggul ini bukan ciptaan manusia zaman ini, tetapi merupakan rantaian panjang yang jelas dan penuh barakah. Jadi, manusia yang menafikannya, sebenarnya menafikan rantaian panjang para nabi dan rasul yang mulia. Seolahnya mereka mengatakan semua manusia mulia ini berdusta, dan telah mengorbankan diri mereka untuk perjuangan yang sia-sia. Malah, dia yang betul dan tidak rugi selamanya. Seolahnya telah ada perjanjian antara dia dan penciptaNYA. Apabila manusia menafikan kebenaran yang seterang mentari ini, maka keengkaran ini menjadikan ia sesat selama-lamanya.

Jadi pilihlah jalan kehidupan kita ini. Hidup dunia hanya inilah sahaja. Tiada dua atau tiga. Kita lemah dan tiada upaya. Maka, apabila kita beriman dan menjadikan Allah SWT dan Rasul SAW sebagai tujuan utama, maka insyAllah, kita akan bahagia. Amin. Ya Rabbil Alamin.

1.00 am : 12 Nov: Sabtu : Bukit Palong

No comments:

Post a Comment