Wednesday, 14 July 2010

Hidup tanpa Rugi!

Di dalam Surah Al-Haj, ayat 11, Allah SWT menyatakan :

“Dan ada di antara manusia Yang menyembah Allah Dengan sikap dan pendirian Yang tidak tetap, Iaitu kalau ia beroleh kebaikan, senanglah hatinya Dengan keadaan itu; dan kalau pula ia ditimpa fitnah kesusahan, berbaliklah ia semula (kepada kekufurannya). (dengan sikapnya itu) rugilah ia akan dunia dan akhirat, itulah kerugian Yang terang nyata”

Inilah akibat yang semua manusia ingin elakkan, iaitu mendapat kerugian di dunia dan akhirat. Atau dalam perkataan lain, sentiasa berada di dalam keadaan rugi. Teringat terus kita kepada peringatan di dalam Surah Al-Asr. Semua manusia rugi kecuali mereka yang ada sifat dan gaya hidup tertentu, mengikut perintah Allah SWT.

Tiada siapa yang mahu rugi. Rugi akhirat lebih berat lagi. Rugi dunia tak seperit rugi di akhirat nanti. Rasa-rasanya bagaimana kehidupan kita hari ini? Boleh dan sesuaikah untuk kita katakan kita tidak berada di dalam keadaan rugi? Dan amal kita juga boleh menjadi saksi? Berani dan yakinkah kita?

Bila manusia ragu-ragu di dalam keimanan, kerugian sentiasa berlegar di sekitarnya. Keimanan hakiki tidak berdamping dengan keraguan kepada Ilahi. Keraguan, sebaliknya, sentiasa membawa kepada kerugian. Marilah kita benar dan jujur di dalam keimanan. Allah SWT Maha Mengetahui setiap gerak hati kita. Walau sehebat manapun lakonan kita di mata manusia.

Setiap langkah dan tindakan adalah titik-titik amal yang menghala kepada suatu tujuan. Samada sedar atau tidak, kita akan sampai kepada tujuan tertentu. Yang kita risaukan adalah tujuan tadi jauh daripada Rahmat Allah SWT. Yang kita hendak pastikan adalah langkah dan tindakan sentiasa berada di bawah lembayung hidayah Ilahi.

Rugi atau untung hakiki bukan kerja kita untuk menentukannya. Ia adalah natiah yang berada di luar upaya kita. Yang hendak kita pastikan adalah keikhlasan dan benarnya kita di dalam beramal dan menegakkan kehidupan. Ikhlas semata kerana Allah. Beramal sentiasa di atas landasan syariat dan sunnah.

Hari ini kita dihidupkan lagi. Diberi peluang untuk terus-terusan di dalam tabiat dan resam seharian. Di beri upaya dan pilihan untuk menetapkan langkah. InsyAllah, suatu hari nanti semua amal ini akan membantu atau menyusahkan kita. Tiada yang akan terlepas. Bak firman Allah SWT di dalam surah Al-Zalzalah (Ayat 7 & 8):

“Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya) “ & “Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)”

Marilah kita hidup di dalam jalan kejayaan. Bukannya kerugian nyata di dunia dan di akhirat sana. Hiduplah penuh yakin dengan keimanan. InsyAllah.

No comments:

Post a Comment