Sunday, 25 July 2010

Modal yang dipersia?

Modal umur dan masa yang ada pada kita kenapa selalu persiakan? Di dalam maksud satu hadis Rasullulah SAW, antara lain memperingatkan bahawa dua nikmat yang sering dipersiakan oleh manusia adalah nikmat kesihatan dan masa lapang. Dua nikmat yang cuma akan disesali apabila ia telah hilang. Jika tidak percaya, tanyalah kepada mereka yang sedang menanggung sakit, dan juga tanyalah kepada mereka yang terkejar-kejar dengan masa yang semakin suntuk.

Umur adalah modal yang akan terus berkurang. Seperti hari sejumlah 24 jam yang akan terus berdetik, tanpa menghiraukan apa amal manusia. Manusia yang hebat dan manusia yang gagal semuanya atas anugerah 24 jam ini. Diguna ia habis. Tidak diguna pun ia akan habis. Berlalunya masa itu pasti. Bermanfaatnya masa dan ruang itu belum pasti. Rupanya cara tanggap orang berjaya dan yang gagal terhadap nikmat masa ini berbeza sama sekali.

Kata pujangga, kita hidup diantara tiga hari, iaitu semalam yang telah berlalu, hari ini yang sedang kita tempuhi, dan esok yang belum pasti. Ada pula yang mengatakan hidup ini di antara dua nafas; nafas naik dan turun. Dan pelbagai lagilah falsafah yang bertujuan untuk menginsafkan kita semua bahawa masa ini terlalu sempit dan terhad untuk dipersiakan.

Di dalam ruang masa yang terhad inilah kita hidup. Mencari amal yang sedikit, tetapi yang ada ganjaran yang hebat. Mencari beban yang teringan, tetapi mendamba laba yang tertinggi. Mencari gerak-laku yang terbaik, di celah godaan dunia yang menggiur. Akan berjayakah kita?

Amal yang terbaik pastinya adalah amal para Nabi dan Rasul. Pastinya manusia terbaik hanya membuat amal yang terbaik. Amal yang paling tepat di dalam segala kekangan yang menghalang. Jadi, kita tidak perlu tercari-cari lagi tentang apakah amal yang terbaik. Ia telah dicontohkan dan dihidupkan oleh deretan para anbiya'. Bukalah seerah perjalanan para anbiya' untuk menanggapi amal yang mulia ini.

Ya, Alhamdulillah, akhirnya anda telah memanfaatkan beberapa ketika masa dan umur anda untuk membaca coretan ini. Ini pun, insyAllah, antara amal maa'ruf yang telah kita laksanakan. Memberi peringatan, buat kita semua yang amat memerlukan. Jadinya, pada hari ini, telah ada beberapa saat yang telah tidak dipersia - AlhamduliLlah.

Firman Allah s.w.t:

“Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berjuang pada jalan Allah), sama ada dalam keadaan ringan (senang) ataupun dalam keadaan berat (susah); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui.”(Surah At-Taubah, ayat 41)

Allahua'lam

No comments:

Post a Comment