Saturday, 31 July 2010

Mahukah anda bermusafir??

Islam menyuruh dan amat menggalakkan umatnya untuk bermusafir, dalam konteks untuk mengambil iktibar pada nasib umat sebelumnya. Bacalah gesaan Allah SWT agar kita memperhatikan nasib kaum Ad, Tsamud dan Bani Israel, contohnya. Gesaan untuk melakukan permusafiran ini adalah untuk tujuan mendapatkan peringatan ruh dan jiwa untuk keselamatan kehidupan, di dunia dan akhirat. Bukan sekadar untuk suka-suka, bila kita mendapat peluang untuk melihat-lihat dunia selain sekitaran biasa kita.

Musafir ini adalah satu bentuk sahutan kita kepada seruan Allah SWT. di dalam Al-Quranul Karim. Seerah Rasul dan kisah perjalanan hidup para sahabat Rasul tidak pernah lekang daripada jaulah dan musafir mereka ke daerah asing semata-mata atas tujuan menegakkan risalah agama, dan juga mengambil iktibar daripada pengalaman mereka untuk manfaat umat. Inilah cantiknya Islam, ke mana pun ia tersebar, ia membenihkan kehidupan kepada penganutnya dan sasaran dakwahnya.

Kita perlu bermusafir kerana gudang pengalaman hidup kita perlu diperkaya. Kekhilafan orang dan umat sebelumnya kita garapi, supaya kita lebih matang melalui nasib mereka.Inilah jalan pintas untuk mendapat hikmah, melalui kesilapan orang lain. Bukannya belajar tentang kehidupan melalui kegagalan. Aset pengalaman penting kerana umur kita terlalu singkat untuk kita lalui semuanya sendiri. Umur kita menjadi beratus tahun lamanya bila nasib umat sebelumnya diambil peduli.

Tapi tidak semua orang mampu untuk bermusafir, merantau ke serata tempat. Ia perlukan wang dan masa yang banyak. Tidak semua orang ada keduanya. Jadi apa pula yang boleh kita lakukan? Pilihan yang lebih murah adalah untuk membaca pengalaman orang lain yang telah bermusafir. Melalui pembacaan pun, pengalaman boleh dimantapkan. Tapi seperti juga di dalam penggalian ilmu. Ada ilmu jenisnya "ilmul yakin", ada pula "Ainul Yakin", dan ada pula "Haqqul Yakin". Menggarapkan pengalaman melalui pembacaan ini adalah setakat "Ilmul-yakin". Walaupun ada gambar mungkin disertakan, ia tidak cukup untuk mewakili keadaan sebenar. Bila kita benar-benar berada di tempat tersebut, boleh keyakinan tersebut adalah jenis "Al-Haqqul Yakin".

Kita bermusafir bukan untuk bermusafir, tapi untuk memastikan musafir hakiki di dunia ini akan menepati saranan dan tujuan pencipta kita.

Maka, marilah ambil peluang untuk melihat-lihat suasana yang baru, dan luar kebiasaan kita. Barulah kita kaya pengalaman dan kaya juga pengetahuan.

Allahua'lam

No comments:

Post a Comment