Monday, 2 August 2010

Buah-buahan yang ranum!

Persoalan yang utama untuk kebanyakan kita hari ini adalah persoalan ilmu dan amal. Semestinya amal yang sahih adalah natijah daripada ilmu yang benar dan tepat. Kita perlu menggali sebanyak mungkin ilmu, agar nanti barulah datang kefahaman. Iman menuntut kita untuk mempunyai ilmu. Ilmu pula menuntut kita untuk beramal. Iman, ilmu dan amal. Amal yang ikhlas akan memantapkan iman, dan mengukuhkan ilmu. Ini kitarannya.

Namun, ada satu jenis ilmu yang cuma akan diperoleh apabila kita beramal dengan ilmu yang telah sedia ada. Ilmu membuahkan ilmu. Perkara seumpama ini tidak dapat diajar dan ditulis di dalam kitab, kerana ia adalah ilmu melalui pengalaman dan mungkin kesilapan. Atas sebab itu lah ada kata berkaitan kata-kata "Semangat Orang Muda & Hikmah Orang Tua". Hikmah ini tidak dapat digarap oleh orang muda yang cetek pengalaman. Melainkan ada ruang dan peluang untuk merapati para syuyukh (orang alim, lama atau tua) yang ada di sekitar mereka.

Hikmah boleh sahaja kita perolehi, tetapi kebiasaannya melalui jalan yang pedih dan memeritkan. Atau boleh sahaja kita genggami dengan ber"muamalah" dan saling merujuk kepada orang yang telah berpengalaman. Jadi, di dalam hidup ini, tidak cukup kita bersemangat, tapi mesti dikejar unsur hikmah juga. Siapa kata orang lama tiada tempat di dalam perjuangan? Sejarah selalunya berulang. Apa yang hendak dihairankan? Memang sudah menjadi tabiat dan sunnah alam.

Ilmu membuahkan ilmu. Ilmu terhijab dengan dosa yang kita lakukan. Diukur Allah SWT bukan pada gedung ilmu yang ada pada kita, tetapi amal yang terhasil olehnya. Amal akarnya ilmu. Hikmah pula memandu amal. Kaitan ini akan terus2an wujud selama ada matahari dan bulan, insyAllah.

Amal juga membuahkan amal. Amal yang besar dapat digarap apabila amal yang kecil telah menjadi tabiat. Membina menara yang hebat bermula dengan susunan bata yang kecil. Lihatlah pada anai-anai yang kecil. Batang tubuh anai2 ini amatlah kecil - malah nampak lembut sekali, tetapi kita semua faham gigitan-gigitan kecil merekalah yang boleh menumbangkan pokok yang besar.

Pengalaman juga membuahkan pengalaman yang baru. Kita tidak akan pernah berhenti daripada belajar. Belajar daripada pengalaman dan peristiwa yang menimpa. Mereka yang berjaya ini sifatnya. "Minal Mahdi Ilal Lahdi", InsyALlah.

No comments:

Post a Comment