Monday, 2 August 2010

Orang sakit dan hospital!

Ada satu persoalan yang ditanya: Mengapakah orang yang paling giat dan bersungguh untuk bertaubat dan yang menyesal akan amal maksiat mereka adalah orang-orang yang memang sudah baik? Para alim dan para abid yang selalunya akan merintih dan bermunajat untuk mendapat pengampunan, sedangkan ahli-ahli maksiat adalah mereka yang paling kering air mata mereka, dan paling lupa untuk berdoa untuk diberi ampun.

Jika kita perhatikan di masjid-masjid dan majlis-majlis ilmu, yang hadir itu pun adalah mereka yang sudah baik, atau secara umumnya memang dah ok. Ke mana perginya orang yang paling perlu kepada kesedaran dan ilmu? Ke mana perginya orang yang paling "sakit" rohnya? Bukan ke mereka ini yang sepatutnya berada di masjid dan majlis ilmu ini? Yang dah baik pula yang ramai. Ehmm, memang menarik.

Jika kita tamsilkan seperti pesakit dan hospital, maka orang sakit sahaja yang ramai di hospital. Lagi kritikal sakitnya, lagilah lama dan intensif pengubatannya. Lagi kronik sakitnya, lagi pakar doktor yang terlibat. Dalam keadaan ini barulah logik suasananya. Mereka yang sakit yang paling utama diberi ubat. Bukan yang sihat.

Tetapi rupanya "sakit" natijah amal maksiat ini amat berlainan keadaannya. Lagi tegar mereka di dalam amal maksiat itu, makin jauh dan terasing mereka daripada sumber penawarnya. Ini sunnah yang ditunjukkan oleh sejarah manusia. Mereka yang suka kepada amal dosa, tidak akan menjadi semakin sedar, tapi semakin pekat di dalam amal dosa tersebut. Ertinya, dihijab oleh daripada penawar "sakit" itu.

Di sinilah kita hendak mengambil pelajaran. Ahli dakwah, jika tidak akrab dengan Allah SWT, maka kerja dakwahnya akan mudah hilang punca, dan tersasar daripada tujuannya. Terhijab daripada jalan kebenaran dan kejayaan, walaupun terasa sedang beramal dengan amal terbaik. Jadi, jagalah hubungan dengan Allah SWT. Kita tidak ada pilihan lain - jika syurgalah matlamat akhir kita.

Allahua'lam

No comments:

Post a Comment