Sunday, 8 August 2010

Sumber yang tetap!

Di dalam melakukan perubahan, mestilah diamalkan kaedah penyelesaian terbaik. Bagi mendapatkan nota-nota perubahan ini, kita perlu memastikan sumber atau rujukan idea ini adalah yang terbaik. Tamsilan yang mudah adalah seperti berikut. Jika kita sakit dan mahukan kesembuhan, mestilah kita rujuk kepada pakar perubatan yang sesuai dan terbaik. Ini kerana secara rasionalnya, sumber yang terbaik dapat menjamin hasil yang terbaik. Ini logiknya.

Di dalam merubah masyarakat, apa sumber idea perubahan yang mesti diguna-pakai? Logik akal menyatakan bahawa semakin banyak maklumat dan semakin matang manusia, semakin baik pengolahan dan kemampuan mereka untuk menyelesaikan sebarang masalah semasa. Jika kita ambil misalan pengubatan manusia. Kesan ubat moden lebih baik daripada ubat untuk penyakit yang sama dalam tahun-tahun lebih awal. Ubat menjadi semakin baik. Sumber penyelesaian semakin baik. Bolehkah aturan yang sama diguna-pakai untuk masalah merubah dan membangunkan umat? Apakah kita mesti menggunakan kaedah-kaedah moden dan sumber moden? Atau masih perlu merujuk kepada sumber-sumber yang telah lama kita pegang?

Di sinilah hebatnya Islam. Ia tetap hebat, walau zaman berubah dan tamadun berkembang. Rahsianya adalah rujukannya tetap kekal dan tidak berubah. Al-Quran dan As-Sunnah tetap menjadi rujukan. Ia menjadi pengikat kepada umat. Umat dahulu berjaya kerana kuatnya ikatan mereka kepada dua sumber rujukan ini. Umat hari ini pun akan hanya berjaya bilamana ikatan mereka sekuat umat terdahulu. Arus zaman ini hanya dapat ditongkah apabila kita berpegang kepada manhaj Rabbani. Manhaj bersumberkan pencipta alam dan semua kehidupan. Inilah keyakinan yang tidak akan berubah sehingga datang kiamat yang pasti.

No comments:

Post a Comment